INFORÁDIÓ
2022. december 8. csütörtök
Mária

magzat

íz

kutatás

Van olyan zöldség, amelytől már az anyaméhben sírnak a gyerekek

Van olyan zöldség, amelytől már az anyaméhben sírnak a gyerekek

Infostart

Egy friss kutatás szerint a magzatok érzik az édesanyjuk által elfogyasztott ételek ízét.

A magzatvíz lenyelése vagy belélegzése által a magzat érzi az anya által elfogyasztott étel zamatát: a sárgarépa mosolyt csal a meg nem született gyerekek ajkára, viszont a zöld zöldségektől mintha sírni kezdenének – állítják kutatók.

A durhami egyetem kutatásáról a Sky News számolt be: 4D-ultrahangot készítettek 100 kismama magzatáról, akik terhességi kora 32-36 hét közti volt. Az anyáknak kapszulákat kellett elfogyasztaniuk, amelyben sárgarépa- vagy kelkáposztapor volt, majd húsz perc elteltével került sor a vizsgálatra. Azt találták, hogy

a répás tablettát fogyasztó anyák magzatainak arcára mosolyszerű kifejezés ült ki, a kelkáposzta-tablettát lenyelők gyermekei ugyanakkor sírós arcot vágtak.

Kontrollcsoportként olyan magzati ultrahangokat hasonlítottak össze ezekkel a felvételekkel, amelyeket a vizsgálat előtt semmilyen élelmiszert nem fogyasztó anyákon készítettek el. Az összehasonlítás alapján úgy tűnik, már igen kis mennyiségű ízhatás elegendő volt a reakció kiváltására.

Ez a kutatás az első, amely azt vizsgálja, hogyan reagálnak magzatok ízekre vagy illatokra még születésük előtt. Az eredmények azt is jelenthetik, hogy az anyák már születésük előtt befolyásolhatják születendő gyermekük ízlését azzal, hogy sokféle élelmiszert fogyasztanak, így elkerülve a későbbi válogatósságot.

"Az ismételt prenatális ízhatások a születés után tapasztalt ízek iránti preferenciákhoz vezethetnek: más szóval, ha a magzatot kevésbé kedvelt ízeknek, például kelkáposztának tesszük ki, az azzal is járhat, hogy

a méhen belül hozzászokik ezekhez az ízekhez.

A következő lépés annak vizsgálata, hogy a magzatok idővel kevésbé negatív reakciókat mutatnak-e ezekre az ízekre, ami azt eredményezheti, hogy jobban elfogadják ezeket az ízeket, amikor a babák először kóstolják meg őket az anyaméhen kívül" – fogalmazott a kutatás társszerzője, Jackie Blissett, az astoni egyetem kutatója.

Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018