eur:
393.74
usd:
364.98
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Close-up shot of microscope with metal lens at laboratory.
Nyitókép: Kkolosov/Getty Images

Szalámitudományos forradalom a Műegyetemen

A minőséget és az energiahatékonyságot is javító technológiát dolgoztak ki a Pick Szeged Zrt. felkérésére.

A minőséget és az energiahatékonyságot is javító technológiát dolgoztak ki a Pick Szeged Zrt. felkérésére a Műegyetem kutatói a vállalattal közösen, az új műszaki megoldás során egy algoritmus segíti a szalámik érlelési folyamatának megtervezését és nyomon követését - tájékoztatta a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem pénteken az MTI-t.

A közlemény szerint a BME Gépészmérnöki Kar Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszékének munkatársai a Pick prémium kategóriás termékeit vizsgálták a vállalat szakembereivel együtt, hogy hatékonyabb technológiát dolgozzanak ki, amellyel egyebek mellett csökkenthető az előállított termékek karbonlábnyoma.

A gyártás folyamatában az érlelésnek kiemelt szerepe van, a közel három hónapos érlelési ciklus során úgy kell a hőmérsékletet, a páratartalmat és a légsebességet szabályozni, hogy a termékek tömegfogyása ideális legyen, és a szalámi felületén kialakított, a termék egyedi ízvilágáért felelős penészréteg számára is biztosítható legyen a megfelelő élettér. Emellett figyelmet kell fordítani a felhasznált hűtési, fűtési és villamos energia minimalizálására, ami a légmozgatás és légkezelési technológia hatékonyságának növelésével érhető el - ismertették a közleményben.

A BME kutatói

elkészítették a szalámi termodinamikai modelljét,

amely átlagosan 1 százalékos pontossággal becsüli a kamrában érlelt termékek tömegfogyását.

A szalámik kérgesedési és alakhiba jelenségét az MTA TTK Agyi Képalkotó Központjában vizsgálták, ehhez olyan valós idejű képfeldolgozó programot írtak, amely a helyszínen tette lehetővé az MR képek elemzését.

A programvezérelt, távolról felügyelhető érlelőkamra gépészeti rendszerének kialakítása során a műegyetemi kutatók teljes körű mérnöki támogatást nyújtottak.

A speciális igények és körülmények miatt a kutatók több mint 100 hőmérséklet- és páratartalom mérőt, 35 nagy pontosságú tömegmérőt, valamint 40 légsebesség mérőt készítettek.

Az új eljárással az első érlelési ciklusban az értékcsökkent termékek számának jelentős esése mellett az energiafelhasználás 19 százalékkal mérséklődött, ami megfelelő modellbeállítások és finomhangolások mellett tovább csökkenthető - közölték.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×