eur:
389.28
usd:
361.96
bux:
68141.32
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Az Orion amerikai Hold-űrhajó egy Artemis hordozórakétával összekapcsolva a Kennedy Űrközpont kilövőállásán, a floridai Cape Canaveralben 2022. augusztus 17-én. A NASA augusztus 29-én tervezi felbocsátani tesztrepülésre az űrhajót, amelynek fedélzetén csak három kísérleti bábut helyeznek el, a rajtuk elhelyezett érzékelők mérik majd a sugárzást és a keletkező rezgéseket a Hold-utazás alatt. A NASA Artemis-programjának ez lesz az első próbarepülése, a tervek szerint hat hétig fog tartani.
Nyitókép: MTI/AP/Terry Renna

Történelmi jelentőségű kilövésre készül a NASA

Az új rakéta hamarosan űrhajósokat repíthet a Holdra, de előbb két hónapos tesztút következik.

Elfoglalta helyét a kilövőállomáson a világ legnagyobb teljesítményű űrrakétája. A NASA ötven év után ismét a Holdra készül. Az Orion űrhajó egyelőre legénység nélkül kerüli meg az égitestet és októberben tér vissza a Földre. Ha minden jól megy, pár éven belül újra ember lépjen a Holdra – írja a hirado.hu.

„Hölgyeim és uraim, íme minden idők legnagyobb teljesítményű rakétája” – ezekkel a szavakkal mutatták be az SLS hordozórakétát, aminek segítségével a jövő hét elején több mint 50 év után újabb holdmisszió kezdődhet. A 98 méter magas rakéta tetején elhelyezkedő Orion űrkapszula most még utasok nélkül indul a Holdra, és két hónapos tesztrepülés után tér vissza a Földre.

Az Artemis 1 program célja az újabb holdra szállás előkészítése.

„A tesztrepülés során a tervezett terhelési küszöbön felül fogjuk próbára tenni az Oriont. Mindent megtettünk a kockázati tényezők minimalizálása érdekében, de ahhoz, hogy teljes bizonyossággal meggyőződjünk arról, hogy a jövőben emberekkel is végrehajtható a küldetés, előbb élesben kell kipróbálnunk” – közölte a NASA.

Ha a program sikeres lesz, akkor 2025-ig újabb két űrhajó indulhat, már legénységgel a fedélzeten. A végső cél a leszállás a Hold déli sarkán, ahol a hőmérséklet 50 és –200 Celsius-fok között ingadozik. A NASA szerint az itt található illékony anyagok vizsgálatával rengeteg információhoz juthatunk a bolygók születéséről, a Hold „sötét” oldalának krátereiben ugyanis évmilliárdok óta nem járt napfény.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×