eur:
378.63
usd:
348.02
bux:
58010.99
2023. december 2. szombat Melinda, Vivien
Előkészítik oltáshoz a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagot, a Comirnaty-vakcinát a Kanizsai Dorottya Kórházban 2022. április 11-én.
Nyitókép: MTI/Varga György

Három adagban már jól teljesít a Pfizer oltása koronavírus ellen 5 éves kor alatt

A gyártó korai eredményekre hivatkozva azt állítja, a harmadik adag 80 százalékosra emelte a legkisebbeknek kifejlesztett vakcina hatékonyságát az omikronnal szemben.

Erős immunválaszt alakít ki és biztonságosan használható félévesnél idősebb, de öt évesnél fiatalabb gyermekek esetében a Pfizer koronavírus elleni vakcinájának a legkisebbekre optimalizált változata, derült ki a hétfőn nyilvánosságra hozott eredményekből.

Ugur Sahin, a vakcinát a Pfizerrel közösen fejlesztő BioNTech vezérigazgatójának közleménye szerint még ezen a héten beadják az engedélykérelmet az FDA felé, hogy Amerikában minél hamarabb engedélyezhessék az oltás használatát, írja az NBC News.

A 80 százalékos hatékonysági adat még változhat, ahogyan több adat gyűlik össze - ezt tíz tünetes koronavírusos megbetegedésre alapozva számították ki, melyek a harmadik adag beadását követően hét nappal alakultak ki, április 29-ig bezárólag. Részletesebb elemzést akkor végeznek, ha 21 esetet sikerül kiszűrniük a klinikai kísérletben részt vevő gyerekek körében. Az immunválaszt és biztonságosságot érintő adatok ugyanakkor már véglegesnek tekinthetők.

Az oltás első két adagját három hetes különbséggel adták be, ezt követte két hónap eltéréssel egy harmadik oltás.

Egyelőre csak sajtóközlemény formájában tették nyilvánossá az adatokat, külső szakértő nem vizsgálhatta azokat.

Isaac Bogoch, a Torontói Egyetem fertőző betegségekkel foglalkozó szakembere szerint az eredmények "hasznosak", de még több adatra van szükség a vakcinával kapcsolatban a kisgyermekeknél.

"Az omikron korszakában nem úgy tűnik, hogy a vakcina a fertőzéssel szemben nyújtott védelme tartós. Hasznos lenne megismerni a vizsgálat részleteit, hogy lássuk, milyen védőhatást jelent kettő, illetve három oltásadag a súlyos fertőzéssel szemben. Ez ebben a korosztályban ritkábban fordul elő, de bekövetkezhet" - mondta.

William Schaffner, a Vanderbilt Egyetem Orvosi Központjának fertőző betegségekkel foglalkozó szakértője szerint a Pfizer vizsgálati adatai túl kicsik lehetnek ahhoz, hogy kimutatható legyen a szívizomgyulladás, bár nem számít arra, hogy az problémát jelentene ebben a korcsoportban. A Pfizer és a Moderna mRNS-oltóanyagait az idősebb tizenévesek és fiatal felnőttek esetében hozták összefüggésbe ennek a mellékhatásnak a kockázatával.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Nyilatkozatok - Dibusz Dénes: nem lenne meglepetés a továbbjutásunk
Labdarúgás, Eb-2024 - sorsolás után

Nyilatkozatok - Dibusz Dénes: nem lenne meglepetés a továbbjutásunk

A magyar labdarúgó-válogatott Eb-kijutásban kulcsszerepet vállaló kapusa amondó, nem gyilkos a szombati, hamburgi sorsoláson kialakult német, magyar, skót, svájci csoport a 2024-es labdarúgó-Eb-re. Nagy Ádám szerint "abszolút van keresnivalónk", de nem szabad elkiabálni semmit. Marco Rossi szerint Svájc, Skócia és Magyarország hármasa közül bármelyik bármelyiket megverheti a továbbjutó helyekért zajló küzdelemben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.04. hétfő, 18:00
Nagy Márton
gazdaságfejlesztési miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. december 2. 15:18
×
×
×
×