eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Nyitókép: Converus/YouTube

Úgy fest, a szemünk nem tud hazudni

Testünk akaratlan reakciói elárulják, ha füllentünk. Ezt használják ki a klasszikus hazugságvizsgáló gépek, és egy olyan számítógépes technológia, ami a szemre fókuszál.

Az akaratlan szemmozgások elemzésével leplezi le a hazugságot egy utahi cég, a Converus technológiája. A vállalat – idézi a Hvg.hu a SlashGear cikkét – EyeDetect és EyeDetect+ néven forgalmazza eszközeit, amik akár egy videofelvételből is meg tudják ítélni, hogy igaz-e, avagy hamis, amit valaki állít.

A Deseret News beszámolója szerint a cég vezérigazgatója, Todd Mickelsen állítása szerint a módszerrel egybéként már hazugságon érték az amerikai képviselőház négy utahi képviselőjét.

A technológia közvetlen használatánál az alany a számítógép elé ül, és egy automatizált tesztet hajt végre olyan kérdésekkel, amikre „igaz” vagy „hamis” a válasz. A készülék infravörös szemkövető kamerát használ a szemmozgások rögzítésére és elemzésére, és másodpercenként akár 60 akaratlan szemviselkedés mérését is képes regisztrálni. Az ilyenek közé tartozik – de nem kizárólagosan – a pupilla átmérőjének, a szemmozgásának és például a pislogásnak a megváltozása. A szemmozgásokról készült videó rögzítése után a program feldolgozza az adatokat, és kevesebb mint 5 percen belül megtévesztőnek vagy igaznak minősíti a személyt.

Mindennek a hátterében az áll, hogy a hazugság több erőfeszítést igényel, mint az igazmondás, erősebben kell koncentrálni, és ez érződik a szemmozgás változásan.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×