eur:
394.25
usd:
369.7
bux:
65209.95
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Meglepő dolgokra használnák a tengeri internetkábeleket

A tengerfenéken kanyargó vezetékek segíthetnek a földrengések és cunamik előrejelzésében, sőt: a klímaváltozás tengeráramlatokra gyakorolt hatásait is könnyen megfigyelhetjük segítségükkel.

A telekommunikációs rendszereket üzemeltető kábelek gigantikus szenzorokként is felfoghatók: az Egyesült Királyság Nemzeti Fizikai Laboratóriuma (NPL) már tesztelte is a hipotézist az ország és Kanada közti területen.

A kutatók a tengerfenéken elvezetett optikai kábelekkel kísérleteztek, hogy kiderítsék, milyen extra haszon származhat belőlük. Eredményeiket a Science hasábjain publikálták.

Mivel az óceánfenék megfigyelésére szolgáló állandó érzékelők telepítése nagyon költséges, nagyon kevés is található ezekből a bolygón.

"A Föld felszínének 70 százaléka víz, de az összes szeizmikus állomás a szárazföldön van, mert túl nehéz és drága lenne állandó érzékelőket telepíteni a tengerfenékre" - mondta Giuseppe Marra, az NPL munkatársa a BBC-nek.

A világ tengereiben és óceánjaiban azonban számos optikai kábel szállítja az adatokat: becslések szerint

több mint 430 vezetékrendszer 1,3 millió kilométeres hosszban kanyarog a vizek alatt.

A rezgések, a nyomás és a hőmérséklet változásai kis mértékben befolyásolják a fény sebességét, ahogy az a kábelen keresztül halad, amit rendkívül érzékeny műszerekkel képesek lehetünk elemezni.

Jobban érthetik majd a Föld belső szerkezetének működését

A tudósok az átjátszók, azaz a jel erősítését segítő eszközök közötti kábelszakaszokat érzékelőkként tudták használni.

"Ha ezt a technikát nagy számú kábelre alkalmazzuk, akkor a víz alatti infrastruktúrát a földrengések, óceáni áramlatok és más jelenségek érzékelőinek óriási tömegévé alakíthatjuk át. A szeizmikus hálózat kiterjesztése a szárazföldről a tengerfenékre javítani fogja a Föld belső szerkezetének és dinamikus viselkedésének megértését" - vélekedik Marra.

A kutatók szerint a kábel alapú érzékelők a szárazföldi szeizmométerekhez hasonlóan

azonosíthatnák a földrengések epicentrumait,

valamint lehetővé tennék a mélytengeri áramlatok megfigyelését is, ami a globális felmelegedés okozta változásokra deríthet fényt. Még a tenger mélyén bekövetkező hőmérsékletváltozások is észlelhetővé válnak, ha kiépül a hálózat.

Olyasmit kutathatnak, amit eddig még soha

A kutatásban a Google, az Edinburgh-i Egyetem, a Brit Földtani Intézet és az olaszországi Istituto Nazionale di Ricerca Metrologica is részt vett.

Brian Baptie, a British Geological Survey földrengéskutató csoportjának vezetője szerint a tudósok a felfedezésnek köszönhetően

a Föld felszínének olyan hatalmas területein végezhetnek így méréseket, amelyeken a hagyományos technológiák használata nagyon nehézkes.

"Ez elképesztő lehetőséget teremt arra, hogy az óceánok közepén, közelről figyelhessük meg a földrengéseket, valamint arra is, hogy a jövőben más természeti jelenségeket, például tenger alatti vulkánkitöréseket és cunamikat is mérhessünk" - mondta.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Kórházi razziákba kezd a Belügyminisztérium

Kórházi razziákba kezd a Belügyminisztérium

A magyar kórházakban a következő napoktól mobil ellenőri csoportok jelenhetnek meg, hogy ellenőrizzék, az orvosok és a szakdolgozók munkaidőben valóban jelen vannak-e az egészségügyi intézményekben. A revízió a betegekre is kiterjed, és azt vizsgálják, valóban „az állami finanszírozásnak megfelelően vannak-e az intézményekben elhelyezve”. Az ellenőrzés célja, hogy kiszűrjék azt, hogy az állami egészségügyi dolgozók munkaidőben a magánszektorban maszekolnak – számolt be a Válasz Online saját értesülései alapján.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×