eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Data protection and secure online payments. Cyber internet security technologies and data encryption . Closeup view of man`s hand using laptop with virtual digital screen with icon of lock on it.
Nyitókép: Traitov/Getty Images

Beazonosítottak egy új windowsos kártevőt, a Microsoftnál is csak pislognak

A kínai Hafnium csoport ismét aktivizálta magát, és az operációs rendszer egy rejtett hibáját kihasználva próbál adatokat szerezni.

A Microsoft beazonosított egy új windowsos kártevőt, amit a kiberbűnözők arra használnak, hogy a számítógépet ütemezett feladatokkal lássák el, és így még tovább maradhassanak kapcsolatban a megtámadott eszközzel – írja a Hvg.hu, idézve a Bleeping Computer cikkét. A Tarrask nevű kártevőt a kínai Hafnium csoport terjeszti, amihez több kiberbiztonsági incidens is köthető.

A szakértők szerint a Tarrask a Windows egy ismeretlen hibájára épít. Ez lehetővé teszi, hogy a rendszer ütemezett feladatokat végezzen el, de hogy pontosan miket, azt már nem tudni, mivel a procedúra rejtve marad. A megfertőzött gép azonban mégis elvégzi ezeket, ami közben a hackerek mindvégig ráláthatnak az azon őrzött adatokra.

A Hafnium ügyködéséről a Microsoft is tud, de a módszer, amit mostanában kezdtek el alkalmazni, őket is meglepte. A kártevő ugyanis nagyon ügyesen működik, az azonosítása pedig szinte lehetetlen – legalábbis a legtöbb Windows-használó számára. Ennek oka, hogy a vírus által létrehozott feladatokat a registryben, azaz a rendszerleíró adatbázisban lehet csak megtalálni. A Windowsnak ennek a részére viszont nem sokan néznek rá, de ha mégis, akkor sem biztos, hogy eligazodnak rajta.

A Microsoft szerint a probléma elsősorban internetre csatlakozó gépeket érinthet, és azok közül is olyanokat, amiket adatbázisok kiszolgálása miatt tartanak fenn. (A mezei felhasználók PC-i iránt nem érdeklődnek a hackerek, de ez nem jelenti azt, hogy nekik nem kell óvatosnak lenniük.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×