eur:
394.12
usd:
370.25
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Bruce Willis amerikai színész az Üveg (Glass) című filmjének bemutatójára érkezik Londonban 2019. január 9-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Will Oliver

Afázia – ezt jelenti Bruce Willis állapota

A verbális és az írásos kommunikációt is nehezíti az afázia, melynek hátterében a legtöbbször sztrók áll.

Negyvenéves karrierje végére tett pontot Bruce Willis afáziája miatt – a bejelentést lánya, Rumer Willis tette szerdán az Instagramon arról írva, hogy az állapot a kognitív képességeit befolyásolja.

Az afáziát a legtöbb esetben sztrók okozta agykárosodás váltja ki – ebbe az állapotba került Kulka János is. Kialakíthat afáziát ugyanakkor fejsérülés, agydaganat, fertőzés vagy olyan degeneratív betegség is, mint az Alzheimer-kór. Az NBC News cikke szerint Willis családja arról nem írt, hogy a színész esetében ki alakította ki az állapotot.

Leggyakrabban a sztrók alakítja ki

Az agy a nyelvvel összefüggő egy vagy több részén kialakuló károsodás vezethet az állapothoz, melyben a beszédért felelős agyi területek vérellátása csökken. Adam Boxer San Franciscó-i neurológus szerint a leggyakoribb kiváltó ok a sztrók vagy a fejsérülés, de

afázia fokozatosan is kialakulhat

egy tumor növekedésének hatására, neurológiai betegség vagy fertőzés következtében.

Az afáziás tünetek változatosak lehetnek. A legsúlyosabb esetekben az érintettel való kommunikáció teljesen ellehetetlenülhet, míg enyhébb esetekben a nyelvhasználatnak csak egy aspektusa érintett. Az enyhe afáziás páciensek egy-egy szóra nem emlékeznek, vagy nehezükre eshet a szavakat mondatokba rendezni. Az enyhe afázia felismerése nem egyszerű, mivel az öregedéssel párhuzamosan sok embernél merülnek fel memóriaproblémák, melyek elfedhetik az afáziás tüneteket.

Egyes esetekben visszafordítható

Az afázia visszafordítható állapot is lehet egyes esetekben Boxer szerint – a sztrókon átesettek újra képesek lehetnek a beszédre, de ha a tünetek még 2-3 hónappal a sztrók után is fennállnak, valószínűtlen, hogy sikerüljön visszaállítani az eredeti beszédkészséget.

Ezzel együtt is elképzelhető javulás akár évekkel vagy évtizedekkel a sztrók után is.

Lassabban kialakuló afázia esetén az orvosok az agy képalkotó vizsgálata során keresik, hogy tumor okozza-e az állapotot, vagy annak más, neurológiai oka van-e. A B12 vitamin hiánya vagy pajzsmirigybetegségek is kialakíthatnak afáziát: ha az okot megtalálták és kezelik, beszédterápia alkalmazható az érintetteknél.

Ha a betegnek elsődleges progresszív afáziája van, a beszéd elvesztése az Alzheimer-kór vagy a demencia által okozott agyszövetromlásnak köszönhető, ebben az esetben az alapbetegséggel kapcsolatos egyéb problémák, mint például a memóriavesztés, gyakran később jelentkeznek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×