eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Yulia Reznikov/Getty Images

Oltások: vége lehet a patthelyzetnek

A mentesség legfontosabb elemeiről már megállapodás született, de a Kereskedelmi Világszervezet minden tagállamának egyet kell értenie ahhoz, hogy az megvalósulhasson.

A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) több mint egyéves patthelyzet után nyilatkozott pozitívan a koronavírus elleni vakcinák szabadalmi jogainak felfüggesztéséről szóló ideiglenes megállapodásról. A gyógyszergyártók szerint viszont a lépés veszélyezteti az iparág képességét arra, hogy reagáljon a jövőbeli egészségügyi válságokra.

Az Egyesült Államok, az Európai Unió, India és Dél-Afrika a Reuters cikke szerint már meg is állapodott a mentesség kulcsfontosságú elemeiről, de a WTO mind a 164 tagjának támogatására van szükség, mivel a szervezet konszenzuson alapuló döntéseket hoz, így egyetlen ország elutasítása még mindig megakadályozhatja a megállapodás létrejöttét.

Kínára nem érvényes, de India nyerhet vele

"Ez egy jelentős előrelépés, de még nem tartunk ott, ahol kellene. Még sok munka vár ránk, hogy biztosítsuk a WTO teljes tagságának támogatását" - mondta Ngozi Okonjo-Iweala, a WTO főigazgatója a megállapodás bejelentése után.

A megállapodás jóváhagyása esetén azok a fejlődő országok, amelyek a 2021-es oltásexport kevesebb mint 10 százalékát adták,

három vagy öt évig engedélyezhetnék a hazai gyártóknak, hogy a szabadalomtulajdonosok hozzájárulása nélkül állítsák elő a vakcinákat.

Ez a megállapodás kizárná Kínát, de India számára szabad utat nyihatna, mivel az ország 2021 nagy részében betiltotta a vakcinaexportot.

A gyártók pesszimisták

A gyógyszergyártók nemzetközi szövetségében (IFPMA) tömörülő gyártók szerint a lépés alááshatja a jövőbeli válságokra való reagálási képességüket.

"A gyógyszeripari vállalatok továbbra is azt az álláspontot képviselik, miszerint a szabadalmak gyengítése most, amikor széles körben elismert, hogy a koronavírus elleni vakcinák kapcsán már nem tapasztalhatók ellátási nehézségek, rossz jelzést küld" - mondta Thomas Cueni, az IFPMA főigazgatója.

A több mint 90 kampánycsoportot tömörítő People's Vaccine Alliance szerint a javaslat

figyelmen kívül hagy más szellemi tulajdonjogi akadályokat,

például az üzleti titkokat, és nem tartalmaz olyan kezeléseket, amelyek milliók életét menthetnék meg.

"Egy válsághelyzetben a félmegoldások nem elfogadhatóak" - hangzott el.

A terápiás készítmények is sorra kerülhetnek

Az ideiglenes megállapodás szerint a WTO-tagoknak hat hónapon belül dönteniük kell a diagnosztikai és terápiás készítményekre vonatkozó kiterjesztésről.

A Pfizer nem kívánta kommentálni a kezdeményezést, és a BioNTech sem szolgáltatott azonnali reakciót. A két cég vállalta, hogy 2021-ben és 2022-ben 2 milliárd adagot biztosítanak vakcinájukból az alacsony és közepes jövedelmű országok számára. Az AstraZeneca szintén nem kívánt nyilatkozni.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×