INFORÁDIÓ
2022. június 28. kedd
Irén, Levente

felmelegedés

antarktisz

növény

Zöldbe borul az Antarktisz, és ez nem jó hír

Zöldbe borul az Antarktisz, és ez nem jó hír

Infostart

Az Antarktiszon őshonos, két virágos növény a felmelegedés miatt gyors terjedésbe kezdett: a sarki ökoszisztémák változásai az elmúlt évtizedekben felgyorsultak egy tanulmány szerint.

2009 óta gyorsabb a növények terjedésének mértéke, mint amilyen az azt megelőző 50 év során volt, állapították meg a Dél-Orkney-szigeteken található Signy-szigeten dolgozó kutatók. A tendencia egyebesik a hőmérséklet emelkedésével és a fókák egyedszámának csökkenésével – írja a The Guardian.

Az antarktiszi szőrfű (Deschampsia antarctica) és az antarktiszi gyöngyvirág (Colobanthus quitensis) terjedését 1960 óta tanulmányozzák a tudósok a szigeten. A kutatás megállapította, hogy a szőrfű 2009 és 2018 között ötször gyorsabban terjedt, mint 1960 és 2009 között. A gyöngyvirág esetében a növekedés csaknem tízszeres volt.

Gyorsan reagálnak a felmelegedésre

Az elmúlt évtizedben a felmelegedés évi 0,2 fokról 0,27 fokra növekedett, és már ennek az apró változásnak drámai a hatása.

"Az antarktiszi szárazföldi ökoszisztémák gyorsan reagálnak ezekre az éghajlati tényezőkre. Számítottam ezeknek a növényeknek a terjeszkedésére, de nem ilyen mértékben. Bizonyítékot kaptunk arra, hogy az Antarktiszon jelentős változás zajlik" – mondta Nicoletta Cannone professzor, az olaszországi Comóban található Insubria Egyetem vezető kutatója.

A tanulmány szerzői úgy vélik, főként a melegedő nyári levegő a felelős a változásokért, a fókák egyedszámának csökkenése másodlagos ok. Az nem tiszta, miért fordul elő kevesebb fóka a térségben: valószínűleg a táplálék elérhetőségének és a tengeri viszonyoknak a változásával függ össze. Az elemzés szerint a fókák számának csökkenése 2009 előtt volt fő tényező a növények terjedésében, 2009-2018 között azonban már a hőmérsékleti változások a felelősek.

Folytatódni fog a tendencia

Ezek a tendenciák várhatóan folytatódnak: az elkövetkező évtizedekben egyre több jégmentes terület jön létre. A tudósok szerint a Signy-szigeten tapasztalt eredmények reprezentatívak a régióban általánosságban zajló folyamatokra.

"Eredményeink alátámasztják azt a hipotézist, hogy a jövőbeli felmelegedés jelentős változásokat fog kiváltani ezekben a törékeny antarktiszi ökoszisztémákban" – írták a kutatók a Current Biology című szaklapban megjelent tanulmányban.

A növények terjedése megváltoztatja a talaj savasságát, ezáltal a talajban élő baktériumok és gombák, valamint a szerves anyagok lebomlásának módját is. A talaj kémiájában bekövetkező változások, valamint a permafroszt területének csökkenése változások cunamiját fogja okozni, ami a szárazföldi ökoszisztémák minden összetevőjére hatással lesz Cannone szerint.

Jöhetnek az invazív fajok

Ezek a növények alkalmazkodtak a nagyon rövid tenyészidőszakhoz, képesek fotoszintetizálni havas körülmények között, 0 Celsius-fok alatti levegőhőmérsékleten is. Gyorsan és zord éghajlati körülmények között is képesek szaporodni, de ennek ellenére sem tudnak versenyezni más, nem őshonos növényekkel. A felmelegedés pedig miközben elszigetelten előnyös néhány őshonos faj számára, nagy mértékben növeli a nem őshonos fajok megtelepedésének kockázatát. Ezek kiszoríthatják az őshonos fajokat és visszafordíthatatlan vadkárokat okozhatnak.

A pliocén közepén az Antarktiszon olyan felmelegedés zajlott, amely lehetővé tette a fajok spontán vándorlását Dél-Amerikából az Antarktiszra és fordítva.

A jelenlegi felmelegedés már most is kiválthatta a mohák, zuzmók, érrendszeri növények és gerinctelenek vándorlását,

amit az emberi tevékenység – a növekvő mértékű turizmus – is elősegített az Antarktiszon, figyelmeztetnek a tudósok.

"A tanulmány azt mutatja, hogy az Antarktisz felmelegedésével az elkövetkező évtizedekben e növényfajok populációinak további növekedése várható, ami a régió kizöldüléséhez vezet, de az idegen növényfajok megtelepedésével az ökoszisztémákra nézve fokozott kockázatok is fennállhatnak" – mondta Kevin Newsham, a British Antarctic Survey szárazföldi ökológusa.

Nyitókép: Twitter
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018