eur:
389.8
usd:
363.73
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Digital generated image of different variants of COVID-19 cells against gray background. Omicron Civid variant concept.
Nyitókép: Andriy Onufriyenko/Getty Images

Az omikronnal szemben alig ér valamit a negyedik oltás

Az antitestszintet a harmadik oltás utánihoz hasonló szintre emeli az újabb emlékeztető, de az omikronnal szemben csak visszafogott védelmet nyújt a megfertőződés ellen egy izraeli kutatás szerint.

Az mRNS-oltások kialakította védettség a harmadik adaggal elérheti a maximumot, sugallja a szakértői ellenőrzés előtt álló, kis létszámú kutatás: a Nature cikke szerint a további adagok a védelmi szintet emelni nem képesek, csak vissza tudják állítani az emlékeztető utáni mértékre.

"A harmadik adag nagyon fontos. De a fiatal és egészséges emberek, akiknek nincsenek kockázati tényezőik, valószínűleg nem sokat profitálnak a negyedik adagból, amikor az omikronnal szembesülnek" – mondta Gili Regev-Yochay, a Ramat Gan-i Sheba Medical Center orvosa, a tanulmány társszerzője. A negyedik adag a súlyos betegség magasabb kockázatának kitett emberek számára lehet előnyös jelenleg.

Többre nem képesek az oltások

Regev-Yochay és kutatótársai 2021 végétől 274 egészségügyi dolgozót vontak be egy klinikai vizsgálatba, amelyben a harmadik oltás után legalább négy hónappal egy negyedik adag mRNS-vakcinát kínáltak számukra. A résztvevők közül volt, aki a Pfizer, és volt, aki a Moderna vakcináját kapta.

A vakcina fajtájától függetlenül a negyedik adag megemelte a résztvevők szervezetében a semlegesítő antitestek szintjét: ezzel képesek blokkolni a vírusfertőzést a sejtekben. A negyedik adag után mért mennyiség azonban nem haladta meg a röviddel a harmadik adag után megfigyelt szintet, ami arra utal, hogy

a vakcinák hatása elérte a felső határt.

A kutatók 25 résztvevő semlegesítő antitestjeinek minőségét is megvizsgálták: azt találták, hogy a harmadik vakcinaadag után a résztvevők antitestjei képesek voltak megakadályozni, hogy az omikron megfertőzze a sejteket, de nem olyan jól, mint a delta esetében. A negyedik adag után az antitestek omikron elleni hatékonysága nőtt, de megmaradt a különbség a deltával szembeni védelem terén.

A súlyos betegség ellen erős a védelem

Ezek az adatok magyarázatot adhatnak arra, hogy a negyedik adag oltás miért nem ad jelentős extra védelmet az omikronnal szemben. A Pfizer oltásának negyedik adagja 30 százalékkal nagyobb védelmet nyújt a fertőzéssel szemben, mint a három adag; a Moderna esetében ez az extra hatékonyság 11 százalék volt.

Január végére a negyedik adagot kapott résztvevők közül 52 koronavírustesztje lett pozitív, míg a három adagban részesült, megfelelő méretű kontrollcsoportból 73-é.

A legtöbb fertőzés enyhe lefolyású volt, egyik csoportban sem alakult ki súlyos megbetegedés.

A kutatásból az is kiderült, hogy mindkét vakcina valamivel nagyobb védelmet nyújtott a tünetes megbetegedés, mint a fertőzés ellen.

El kell dönteni, hány adag az elegendő

Ran Balicer, a tel-avivi Clalit Egészségügyi Intézet közegészségügyi orvosa ugyanakkor megjegyezte, hogy a vizsgálat hatékonysági becslései kis mintán alapulnak és nagy bizonytalansági sávval rendelkeznek. Más izraeli megfigyelési tanulmányok magasabb szintű védelmet mutattak ki a fertőzésekkel és súlyos betegségekkel szemben.

A tanulmány arra mutat rá, hogy olyan

új vakcinákra van szükség,

amelyek képesek megelőzni az újonnan megjelenő változatokkal történő megfertőződést, mondják a kutatók, illetve arra is rávilágítanak, hogy érdemes tisztázni, a meglevő oltásokból mi az optimális adagszám.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×