eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
hacker stealing data from laptop, close up .
Nyitókép: towfiqu ahamed/Getty Images

Tízezreknél kopogtattak az omikronra hivatkozva a kiberbűnözők

A Bitdefender antivirus termékeket forgalmazó kiberbiztonsági vállalat kutató laborja olyan csaló e-mailek hullámára lett figyelmes, amelyekben olyan vény nélkül kapható étrend kiegészítőket reklámoznak, melyek segíthetnek a cukorbetegek vércukorszintjének csökkentésében. A bűnözők a Covid-19 omikron variánsára hivatkozott spam és adathalász kampánya világszerte már több tízezer címzettet ért el.

A csalók pszichológiai manipulációt használva igyekeznek megtéveszteni leendő áldozataikat, úgy, hogy félelmet és bizonytalanságot keltenek bennük az Omikron variánsra hivatkozva. A jelenlegi kampányban olyan személyeket céloznak, akikre – alapbetegségeiknek, főleg a cukorbetegségnek köszönhetően - nagyobb veszélyt jelenthetnek a Covid-19 okozta súlyos szövődmények – idézi a Portfolio a Biztributor közleményét.

A bűnözők az e-mailben a „Diabetic’s Complete Omicron Protection Guide” nevű dokumentumra hivatkoznak, a link pedig egy hamis gyógyszeripari weboldalra mutat, ahol elérhető a „Diabetikusok teljes Omicron védelmi útmutatója (csak az első 100 embernek)” elnevezésű dokumentum és a diabétesz elleni étrend-kiegészítő is. A levél szerint az omikron nagyjából kétszer olyan fertőző, mint az eredeti vírus, és akár 60 százalékkal fertőzőképesebb, a hatásai alól pedig egy ingyenes útmutatóval megvédheti magát a netező.

A káros webhelyre mutató hivatkozás azonban szenzitív személyes és banki adatok, valamint a pénz megszerzése mellett rosszindulatú szoftverek bejuttatására (beleértve a kémprogramokat és a hitelesítő adatokat lopó trójai vírusokat) törekszik. Az e-mailek legtöbbször hivatalosnak látszó, jól megszerkesztett formában készülnek, és arra ösztönzik a felhasználókat, hogy a levélben található linket nyissák meg, majd töltsék le az útmutatót és rendeljék meg az étrendkiegészítőt.

A 24.hu hozzáteszi: a Bitdefender disztribútora, a Biztributor az alábbiakat javasolja a felhasználóknak:

  • Alaposan figyeljenek a nyelvtani és gépelési hibákra, valamint ne dőljenek be a túl jónak tűnő ajánlatoknak, a közösségi media platformokon se!
  • Ne kattintsanak az ilyen tárgyú e-mailekben szereplő hivatkozásokra!
  • Ne töltsék le a mellékletben szereplő fájlokat!
  • Tartsák naprakészen a vírusvédelmi szoftvereket és telepítsék a biztonsági frissítéseket!
  • Használjanak adathalászat- és rosszindulatú szoftverek elleni technológiákat tartalmazó biztonsági megoldást, abból a célból, hogy megvédjék magukat az internetes fenyegetésekkel és csalásokkal szemben!

Az e-mailek 96 százaléka törökországi IP-címekről származik. Jelenleg a csaló e-mailek több mint fele (59 százalék) az Egyesült Államokban, 14 százalék Írországban, 6 százalék Dél-Koreában, 5 százalék Svédországban és Dániában érkezett a postaládákba.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×