eur:
394.16
usd:
365.27
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
3d illustration of the coronavirus vaccine.  Medical concept Covid-19 corona virus vaccination.
Nyitókép: K_E_N/Getty Images

Covid: globális változással kecsegtet egy új amerikai védőoltás

Egy adag legyártása mindössze nagyjából 1,5 dollárba kerül.

Miközben a világ a koronavírus omikron változatának terjedésére figyelt, nemrég egy fontos előrelépés történt: az NPR amerikai közszolgálati rádió minapi jelentése szerint múlt év végén Indiában engedélyezték annak a vakcinának a használatát, ami segíthet megoldani a globális egészségügy egyik legnagyobb kihívását: hogyan lehet az alacsony jövedelmű országokat biztonságos, hatékony és megfizethető koronavírus elleni vakcinával ellátni – írja a Hvg.hu.

A Corbevax nevű készítmény egy régi, bevált technológián alapul, többek között ezért is jóval könnyebben előállítható, mint a jelenlegi Covid-vakcinák.

A vakcina alapját jelentő technológiát nagyjából két évtizeddel ezelőtt fejlesztette ki az amerikai George Washington Egyetem két kutatója, akik trópusi betegségek kezelésén dolgoztak, majd amikor a 2000-es évek elején kitört a SARS-járvány, létrehoztak egy fehérje alegységű vakcinát. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az adott vírus fehérjéjét használják fel az oltóanyagban, ami a szervezetben immunválaszt generál, de nem okoz betegséget.

A SARS elleni védőoltásra végül nem volt szükség, a koronavírus-járvány kirobbanásakor azonban újra elővették ezt a megoldást. Bár a kutatók igyekeztek a megoldásra felhívni a döntéshozók figyelmét, süket fülekre leltek, miuitán a fókusz az innóváción volt. A szakemberek ezért az alacsony jövedelmű országok felé fordultak, a technológiát pedig adományokból tökéletesítették. A kifejlesztett vakcina

nagyjából 1,5 dollárba, vagyis körülbelül 450 forintba kerül.

Indiában 3000 önkéntessel tesztelték a vakcinát, és kiderült, az eredeti koronavírus ellen 90 százalékos, a delta variánssal szemben pedig 80 százalékos védelmet biztosít. Hogy milyen hatásfokkal dolgozik az omikron ellen, azt jelenleg vizsgálják. A hír arra is kitér, hogy a kutatók elérhetővé teszik a védőoltás szabadalmát, így azt az alacsony jövedelmű országok is elkezdhetik gyártani.

Az NPR szerint ugyanakkor van hátránya is a Corbevaxnak. Ilyen például az, hogy a védőoltást nem lehet olyan könnyen módosítani, mint egy mRNS-alapú védőoltást, így a különböző variánsok esetében lassabban lehet elkezdeni egy hatékonyabb védőoltás gyártását.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×