eur:
394.95
usd:
371.96
bux:
0
2024. április 17. szerda Rudolf
3d illustration of the coronavirus vaccine.  Medical concept Covid-19 corona virus vaccination.
Nyitókép: K_E_N/Getty Images

Covid: globális változással kecsegtet egy új amerikai védőoltás

Egy adag legyártása mindössze nagyjából 1,5 dollárba kerül.

Miközben a világ a koronavírus omikron változatának terjedésére figyelt, nemrég egy fontos előrelépés történt: az NPR amerikai közszolgálati rádió minapi jelentése szerint múlt év végén Indiában engedélyezték annak a vakcinának a használatát, ami segíthet megoldani a globális egészségügy egyik legnagyobb kihívását: hogyan lehet az alacsony jövedelmű országokat biztonságos, hatékony és megfizethető koronavírus elleni vakcinával ellátni – írja a Hvg.hu.

A Corbevax nevű készítmény egy régi, bevált technológián alapul, többek között ezért is jóval könnyebben előállítható, mint a jelenlegi Covid-vakcinák.

A vakcina alapját jelentő technológiát nagyjából két évtizeddel ezelőtt fejlesztette ki az amerikai George Washington Egyetem két kutatója, akik trópusi betegségek kezelésén dolgoztak, majd amikor a 2000-es évek elején kitört a SARS-járvány, létrehoztak egy fehérje alegységű vakcinát. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az adott vírus fehérjéjét használják fel az oltóanyagban, ami a szervezetben immunválaszt generál, de nem okoz betegséget.

A SARS elleni védőoltásra végül nem volt szükség, a koronavírus-járvány kirobbanásakor azonban újra elővették ezt a megoldást. Bár a kutatók igyekeztek a megoldásra felhívni a döntéshozók figyelmét, süket fülekre leltek, miuitán a fókusz az innóváción volt. A szakemberek ezért az alacsony jövedelmű országok felé fordultak, a technológiát pedig adományokból tökéletesítették. A kifejlesztett vakcina

nagyjából 1,5 dollárba, vagyis körülbelül 450 forintba kerül.

Indiában 3000 önkéntessel tesztelték a vakcinát, és kiderült, az eredeti koronavírus ellen 90 százalékos, a delta variánssal szemben pedig 80 százalékos védelmet biztosít. Hogy milyen hatásfokkal dolgozik az omikron ellen, azt jelenleg vizsgálják. A hír arra is kitér, hogy a kutatók elérhetővé teszik a védőoltás szabadalmát, így azt az alacsony jövedelmű országok is elkezdhetik gyártani.

Az NPR szerint ugyanakkor van hátránya is a Corbevaxnak. Ilyen például az, hogy a védőoltást nem lehet olyan könnyen módosítani, mint egy mRNS-alapú védőoltást, így a különböző variánsok esetében lassabban lehet elkezdeni egy hatékonyabb védőoltás gyártását.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Ijesztő méreteket ölt a szamárköhögéses esetek száma Csehországban

Ijesztő méreteket ölt a szamárköhögéses esetek száma Csehországban

Több mint 60 éve nem volt ennyi szamárköhögéses eset Csehországban, mint idén tavasszal. Az éve eleje óta még mindig terjedőben lévő betegség felkeltette az érdeklődést a védőoltás iránt, a cseh egészségügyi rendszer azonban nincs felkészülve ekkora keresletre. Az egészségügyi minisztérium azt ígéri, hogy a héten 100 ezer vakcinát szerez be külföldről, hogy megállítsa a betegség továbbterjedését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×