INFORÁDIÓ
2022. november 29. kedd
Taksony

kína

hold

víz

űrkutatás

A Kínai Nemzeti Űrügynökség (CNSA) által 2019. január 3-án közreadott kép a Csango-4 kínai űrszondáról, mielőtt leszáll a Hold Földről nem látható túloldalán, elsőként a világűr kutatásának történetében. A Kínából december 8-án útnak indított űrszonda pekingi idő szerint délelőtt 10 óra 26 perckor landolt, és már továbbította az első jeleket a Földre. Az űrszonda a 138 kilométer átmérőjű Aitken-kráterben landolt, a szondának több tudományos feladata lesz: segítségével alacsony frekvenciájú rádiócsillagászati megfigyeléseket végeznek majd, vizsgálni fogják a Hold felszínét és felszíni formáit, ásványi összetételét, a neutronsugárzás mértékét és más környezeti viszonyokat.

Kína jelenti: víz van a Holdon!

Infostart

Ez az első felszíni mérés, amely kimutatta a víz jelentését.

A Hold-felszínről visszaverődő fény színképét elemezve Kína szondája, a Csang'o-5 arra a következtetésre jutott, hogy a Föld kísérőjének felszínén víz van.

Mint az Index az amerikai Science Advances folyóiratra hivatkozva írja, a korábban már 1,731 kilónyi kőzetmintával a Földre visszatért szonda a fedélzetén található ásványtani spektrométerrel végzett méréseket, az adatok alapján a leszállási hely környezetében a felszín 0,012 százalék vizet tartalmazott. Találtak még egy üreges sziklát is, amely egy kicsivel többet (0,018), formáját pedig egy kisebb becsapódás alkothatta, ami arra enged következtetni, hogy a felszín alatt lehet még víz.

A kínai tudományos akadémia geológiai és geofizikai intézetének munkatársai, Lin Jang-ting és Lin Hong-lej által vezetett mérések elsőként igazolták víz jelenlétét közvetlenül a Hold felszínén végzett méréssel.

A kínai holdprogram következő küldetései (a Csang’o–6, 7 és 8) folytatják a víz felkutatását, és ez a program segítené tovább a Mars meghódításának ügyét is. A 8-as számot viselő projekt már egy helyi bázisállomás alapjait teheti le a Holdon.

Nyitókép: MTI/EPA/Kínai Nemzeti Űrügynökség
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018