eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A Merck & Co. közreadta dátum nélküli kép a multinacionális amerikai gyógyszergyártó által az új koronavírus okozta Covid-19 betegség ellen kifejlesztett molnupiravir nevű kísérleti gyógyszerről. A Merck & Co. 2021. október 11-én kérelmezte az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyeletnél (FDA) a molnupiravir egészségügyi veszélyhelyzetben történő használatának engedélyezését.
Nyitókép: MTI/EPA/Merck & Co.

Újabb részletek a Merck és a Pfizer Covid-tablettájáról

A Merck szerének ugyanakkor kisebb a hatékonysága az eredetileg reméltnél, és állapotosoknak veszélyes lehet azt szedni.

Frissített eredményei szerint a Merck kísérleti antivirális gyógyszere kisebb hatékonyságú, mint azt eredetileg közzétették: egy 1400 felnőttel végzett kutatás szerint a súlyos állapot kialakulásának és a halálozásnak kombinált kockázatát mindössze 30 százalékkal csökkenti a gyógyszer az eredetileg közölt 50 százalék helyett. A MedicalXpress cikke szerint a bevont felnőttek közel hét százaléka kórházba került és egy ember hunyt el, a placebócsoportban ugyanez az arány tíz százalék, és kilenc haláleset volt.

A tabletta ezen túl kockázatot jelenthet a terhes nők számára, beleértve a születési rendellenességeket és a fejlődő magzatokra gyakorolt toxicitást. Az FDA szakértői testülete dönt majd arról, hogy a tablettát egyáltalán szabad-e adni terhesség alatt, vagy esetleg csak bizonyos helyzetekben, amikor az előnyök meghaladják a kockázatokat. A biztonsági aggályok miatt az FDA tudósai szerint a Merck egyetértett azzal, hogy a gyógyszer nem alkalmazható gyermekeknél.

Egyébként biztonságos a szer

A kis résztvevői létszámmal végzett, klinikai kutatások szerint nincsenek nagy biztonsági kockázatok a tabletta szedésében,

mellékhatásként hasmenés fordult elő.

A molnupiravir működési mechanizmusa kit mutációk elhelyezése a vírusban addig a pontig, amíg az már nem képes reprodukálni önmagát. Mivel a tüskefehérjén is dolgozik a szer, aggályok léptek fel azzal kapcsolatban, hogy nem hoz-e majd létre újabb variánsokat.

Mutációra is gondolt a Pfizer

Eközben a Pfizer szájon át szedhető antivirális tablettájáról a cég vezérigazgatója, Albert Bourla nyilatkozta azt, hogy az omikronnal szemben is hatékony marad a véleménye szerint.

"Azt a tényt figyelembe véve terveztük meg, miszerint a legtöbb mutáció a tüskefehérjében jelentkezik. Ez nagyon nagy fokú bizalmat ad nekem arra, hogy a kezelést nem fogja befolyásolni ez a variáns" - mondta Bourla a CNBC műsorában.

Magasabb a hatékonyság

A Paxlovid amerikai engedélyeztetése folyamatban van, a szer 89 százalékos hatékonysággal akadályozza meg a súlyos állapot és a halálozás előfordulását a 18 év fölöttiek körében klinikai kísérletük alapján. Ehhez ugyanakkor a tünetek jelentkezését követő három napon belül el kell kezdeni szedni azt egy HIV-gyógyszerrel együtt. A szer egy enzimet blokkol, amely a vírus szaporodásához szükséges.

A HIV-gyógyszerre azért van szükség mellette, mert az lassítja a metabolizmust, így a szer tovább marad nagy koncentrációban a szervezetben.

A Comirnaty oltás omikronnal szembeni hatékonyságával kapcsolatosan kicsit szkeptikusabban nyilatkozott Bourla. Azt azonban megerősítette, hogy ha kell, 100 napon belül új verziót tudnak készíteni a vakcinából.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×