INFORÁDIÓ
2021. december 5. vasárnap
Vilma

koronavírus

pandémia

gyűlöletbeszéd

internet

A pandémia a gyűlöletbeszédnek is új lendületet adott

A pandémia a gyűlöletbeszédnek is új lendületet adott

Infostart

263 millió online beszélgetést elemzett egy brit jótékonysági szervezet, eredményeik szerint a pandémia kezdete óta 20 százalékkal több esetben jelenik meg fórumokon, közösségi oldalakon és blogokban a jelenség.

Amerikai és angol felületeket vizsgált a Ditch The Label diszkriminációellenes jótékonysági szervezet 2019 és 2021 közepe közti intervallumban: megállapításuk szerint leginkább az ázsiai származásúakkal szemben alkalmazott gyűlöletbeszéd gyakorisága kapott új lendületet a koronavírus-járvány ideje alatt. A megelőző időszakhoz képest 1662 százalékkal ugrott meg előfordulása – számol be a Sky News.

Az online bullying előfordulásának megugrása egyes eseményekhez is egyértelműen köthető: ilyenek voltak a Black Lives Matter-tüntetések, Sarah Everard egy szolgálaton kívüli brit rendőr általi meggyilkolása, illetve az, amikor 2020 márciusában a WHO pandémiának nevezte a koronavírust.

Elviselhetetlen mértékűvé duzzadt a gyűlöletbeszéd

"Egyértelmű, hogy az online gyűlöletbeszéd minden idők legmagasabb szintjét érte el, egyes közösségek számára elviselhetetlenül szélsőséges méreteket öltött. Messze a legaggasztóbb adatok a marginalizált közösségek ellen irányuló visszaélésekkel kapcsolatosak, a rasszizmus és az ázsiaiakkal szembeni gyűlölet mély intenzitással jelenik meg" – mondta Liam Hackett, a szervezet vezérigazgatója a kutatás kapcsán. Véleménye szerint a pandémia sokat rontott az eleve rossz helyzeten.

"Úgy tekintünk a világjárványra, mint a körülmények tökéletes együttállására. Hirtelen mindannyian otthonunkba voltunk zárva nagy mennyiségű szabadidővel, eközben pedig a nemzet mentális egészsége általában véve romlott. Ha ilyen szempontból figyeljük meg a helyzetet, nem meglepő, hogy a gyűlöletbeszéd előfordulása megnövekedett" – vélekedik.

Egyértelműen növekvő a tendencia

A kutatás főbb megállapításai a következők:

  • a világjárvány kezdete óta az Egyesült Királyságban 20 százalékkal nőtt az online gyűlöletkeltés és az arról szóló viták száma,
  • 2019 és 2021 közepe között átlagosan minden 1,7 másodpercben született egy új, faji vagy etnikai alapú gyűlöletbeszédről szóló bejegyzés,
  • a rasszista gyűlöletbeszéddel kapcsolatos viták száma 2020 nyarán a Black Lives Matter-tüntetések idején, valamint a bevándorlással és a brexittel kapcsolatos visszatérő viták idején tetőztek az Egyesült Királyságban,
  • az etnikai alapú gyűlöletbeszédet elsősorban a világjárvány kezdete ösztönözte, mivel az ázsiai-ellenes gyűlölet jelentősen gyakoribbá és elterjedtebbé vált.

Brit törvény készül

Nagy-Britanniában a közösségi médiában elkövetett visszaélések elleni fellépést célzó online biztonsági törvénytervezet készül éppen. A kulturális, média- és sportminisztérium szóvivője szerint szigorú törvényeket vezetnek majd be, mert társadalmukban nincs helye a gyűlöletbeszédnek.

"Úttörő online biztonsági törvényjavaslatunk értelmében a közösségi médiavállalatok hatalmas pénzbírságra számíthatnak, ha nem tartják be a brit felhasználók védelmére vonatkozó kötelezettségüket, de semmi sem akadályozza meg a közösségi médiavállalkozásokat abban, hogy már most aktívan cselekjenek és fellépjenek a hasonló eseményekkel szemben" – nyilatkozott a szóvivő.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pexels
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018