eur:
392.83
usd:
368.12
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) űrkutatásért és űrtevékenységért felelős miniszteri biztosa a Nemzetközi Űrhajós Szövetség (ASE) 33. kongresszusának ünnepélyes megnyitója után sajtótájékoztatót tart Budapesten a Hotel Hiltonban 2021. november 1-jén.
Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Űrhajósokkal találkozhatnak a szerencsések

Ezen a héten a magyar főváros ad otthont a Nemzetközi Űrhajós Szövetség 33. Kongresszusának.

Több tucat, már a világűrben járt űrhajós érkezik Magyarországra – mondta érdeklődésünkre Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos. A Nemzetközi Űrhajós Szövetség budapesti konferenciája egyben egy tudományos rendezvény is lesz, így minden nap sor kerülnek tudományos előadásokra. A szakember megjegyezte, az űrhajósok rendszerint kifejezetten szorgalmazzák, hogy minél több fiatallal, középiskolással és egyetemistával tudjanak találkozni, mesélni és előadni, amire lehetőség is fog nyílni a magyar fővárosban.

Bár a Nemzetközi Űrhajós Szövetség közel 400 tagot számol, a hasonló rendezvényeken száz körüli fő szokta magát képviseltetni, a mostani szervezést azonban a pandémia sem tette könnyebbé. Ezzel együtt november 3-án Budapesten, Miskolcon, Győrben, Kecskeméten és Debrecenben kihelyezett nyílt napon találkozhatnak az érdeklődők az űrhajósokkal.

Budapest, 2021. november 1.
A Magyar Honvédség három Gripen JAS 39 típusú vadászrepülőgépe díszelgő repüléssel tiszteleg az űrutazások közben elhunyt űrhajósok emléke előtt, a Nemzetközi Űrhajós Szövetség (ASE) budapesti, 33. kongresszusához kapcsolódóan Budapesten a Városliget felett 2021. november 1-jén.
MTI/Kovács Attila
A Magyar Honvédség három Gripen JAS 39 típusú vadászrepülőgépe díszelgő repüléssel tiszteleg az űrutazások közben elhunyt űrhajósok emléke előtt, a Nemzetközi Űrhajós Szövetség (ASE) budapesti, 33. kongresszusához kapcsolódóan Budapesten a Városliget felett 2021. november 1-jén. MTI/Kovács Attila

Az űrkutatásért felelős miniszteri biztos beszélt a HUNOR (Hungarian to Orbit) nevezetű magyar űrhajós programról is. Tervek szerint 2024-ben – amerikai segítséggel – lehetősége lesz egy magyar kutatónak a Nemzetközi Űrállomás fedélzetére lépni, ahol egy 30-tól 60 napos misszió keretében számos kísérletet hajthat végre. Jelentkezni kizárólag elektronikus úton, a hunor.gov.hu oldalon keresztül van módjuk az érdeklődőknek 2022. január 31-ig. A további szükséges információ az említett oldalon található jelentkezési kézikönyvben olvasható.

„Úgyhogy hívunk, várunk és biztatunk minden magyar fiúk és lányt, hogy aki űrhajós kíván lenni, az most éljen ezzel a lehetőséggel” – emelt ki Ferencz Orsolya. Hozzátette, a jelentkezőknek a nemzetközi űrhajózási szabályoknak meg kell felelniük.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×