eur:
389.69
usd:
364.29
bux:
68100.84
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pixabay

Tudósok: mindegy, milyen magas az átoltottság, a maszk marad

A Lancet Infectious Diseases című tudományos lapban nem túl biztató dolgokat írt le egy brit kutatócsoport.

Magas oltottsági arány mellett is szükségesek a koronavírus-járvány elleni óvintézkedések - közölték új vizsgálataik alapján brit kutatók.

"Továbbra is fontos a vírus terjedésének megakadályozására hozott intézkedések, például a maszkviselés, a távolságtartás és a tesztelés folyamatos betartása a beoltott embereknél is - írja a Lancet Infectious Diseases című tudományos lapban megjelent tanulmány társszerzője, Anika Singanayagam, a londoni Imperial College munkatársa.

A vizsgálat során a brit szakértők 621 olyan ember adatait elemezték, akik 2020 szeptembere és 2021 szeptembere között megfertőződtek koronavírussal és enyhe tüneteket produkáltak vagy tünetmentesek voltak.

Naponta végzett PCR-tesztekkel a tudósok elemezni tudták, milyen hosszan voltak a résztvevők fertőzőképesek és milyen magas volt a vírusterheltségük. Ezáltal kiderült:

a teljesen beoltottak esetében is van még bizonyos mértékű kockázata annak, hogy megfertőződnek a vírus delta variánsával és háztartásuk többi tagját is megfertőzik.

Vírusterheltségük mértéke hasonló volt időnként az oltatlan fertőzöttekéhez. A velük egy háztartásban élő oltatlanok 38 százaléka, az oltottak 25 százaléka kapta el tőlük a fertőzést.

A tanulmány szerzői szerint az eredmények magyarázattal szolgálnak arra, miért okozhat az erősen fertőző delta variáns a Nagy-Britanniához hasonlóan magas átoltottságú országokban is magas fertőzöttségi adatokat.

"Eredményeinkből kiderül, hogy maga az oltás nem elég, hogy megvédje az embereket a delta variánssal való megfertőződéstől és megakadályozza, hogy az a háztartásukon belül tovább terjedjen" - írja Ajit Lalvani vezető szerző, a londoni Imperial College munkatársa.

Kimutatták emellett, hogy az oltottak immunitása már néhány hónap múlva csökken. A kutatók ezért javasolják a még oltatlanoknak, hogy sürgősen vegyék fel az oltást, az oltottaknak pedig, hogy oltassák be magukat a hatáserősítő (booster) oltással.

A kutatók elismerik: tanulmányuk gyengéje, hogy a résztvevők már tünetekkel rendelkezők voltak, akiket ezért a brit tesztelési rendszerben fertőzöttként azonosítottak. Nem kizárható, hogy háztartásukban már volt felfedezetlen, tünetmentes fertőzés is.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×