INFORÁDIÓ
2022. január 24. hétfő
Timót

föld

szeizmológia

vizsgálat

mágneses mező

Structure core Earth. Structure layers of the earth. The structure of the earths crust. Earth cross section in space view. Elements of this image furnished by NASA. 3D rendering

Meglepő felfedezésre jutottak a Föld mélyében

Infostart

A felfedezés átírhatja a korábbi téziseket.

A kutatók többsége nagyjából fél évszázada véli úgy, hogy a Föld belső magja egy főként vasból felépülő szilárd gömb, melyet a folyékony külső mag vesz körbe. Egy, a közelmúltban megjelent tanulmány alapján ugyanakkor elképzelhető, hogy a belső öv halmazállapota nem egységes – idézi a 24.hu a Live Science-t.

A bolygó belső hője és nyomása miatt a beső mag közvetlen vizsgálata helyett a kutatóknak a földrengések által keltett szeizmikus hullámokra kell támaszkodniuk. Ezeknek két típusa van: kompressziós hullámok, illetve nyíróhullámok.

A Hawaii Geofizikai és Bolygótudományi Intézet munkatársa nemrégiben azt kezdte vizsgálni, hogy a Föld öt különböző helyszínének nagy rengései által keltett hullámok miként utaznak a magon át a bolygó túlsó oldalára. Meglepő módon a nyíróhullámok, amelyeknek elméletileg gond nélkül át kellett volna haladniuk egy szilárd belső magon, bizonyos részeknél eltérítődtek.

Rhett Butler és kollégája arra jutott, hogy a belső mag nem teljesen szilárd: a zóna a felszínéhez közelebb tartalmazhat folyékony és félig szilárd részeket is. Amennyiben a csapat eredményeit a későbbi vizsgálatok megerősítik, a felfedezés átírhatja a Föld mágneses teréről kialakított képet.

Nyitókép: Rost-9D/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018