eur:
392.37
usd:
365.46
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pexels.com

Szakértő: felkészületlenek voltuk, amit a bűnözök kihasználnak

A szolgáltatók nevében elkövetett internetes csalásokról tartott konferenciát a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete. A járvány kezdete óta nagyon megugrott az ilyen adathalász bűncselekmények száma.

„Megérkezett a csomagja, kövesse nyomon itt” – év elején magyarok 10 ezrei kaptak ilyen SMS-t. Az üzenet adathalász bűnözőktől érkezett, akik a megadott linkkel pénzt és adatokat próbáltak szerezni a gyanútlan felhasználóktól.

A járvány kezdete óta nagyon megszaporodtak a hasonló szolgáltatók és bankok nevében elkövetett internetes csalások – mondta érdeklődésünkre Bencsik Balázs, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetének igazgatója. Elmondása szerint éves szinten körülbelül ezres nagyságrendű problémáról van szó, legalábbis amiről az intézetnek tudomása van. Figyelembe véve azonban, hogy a látencia igen magas, ennek a több tízszerese sem kizárható. Az ilyen csalások során a megtévesztett felhasználók jóhiszeműen megadják adataikat, akár a bankszámlájukhoz kapcsolódó kódokat is, és a bűnözők ezeket felhasználva átutalásokat, tranzakciókat indítanak – nemritkán milliós tételben.

Bencsik Balázs kiemelte: felmérés mutatja, hogy a magyarok digitális készsége jóval elmarad az uniós átlagtól,

a járvány miatt pedig egyre több ügyet kell az online térben intézni, ami felkészületlenül érte a felhasználókat.

Mivel az átmenet hirtelen volt, ezért értelemszerűen nem tudtunk olyan védelmi, biztonsági aspektusokat is végiggondolni az online térben megnövekedett ügyintézésünk, online életük szempontjából, amikből az ismert problémák adódnak – magyarázta. Mindezt pedig a bűnözői kör is látja.

Bencsik Balázs szerint az adathalász üzeneteknek, weboldalaknak mindig egyértelmű jelei vannak. Például érdemes figyelni, hogy a feladó valóban a levélben megjelölt szolgáltató e-mail címéről írt-e, de árulkodó lehet az is, ha a hivatalos stílus helyett pongyolán fogalmaznak. Weboldalnál pedig azt kell ellenőrizni, hogy hitelesítette, azaz a címe előtt megjelenik-e egy lakat ikonja.

Az nki.gov.hu című oldalon további információk is olvashatók az adathalász csalásokkal kapcsolatban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×