eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
3D Rendering jet engine, close-up view jet engine blades. Blue tint
Nyitókép: Rost-9D/Getty Images

Őrült sebességre lenne képes egy új utasszállító

A Concorde és a Tupoljev szuperszonikus utasszállító repülőgépek egykori lehengerlő teljesítménye már rég nem hozza lázba az embereket. Főleg, ha adott egy vállalat, amely minden eddiginél magasabbra teszi a lécet és a légiutas-szállítás forradalmasítására készül.

Az egyesült államokbeli Atlantában székelő Hermeus nevű céget mindössze három éve alapították, de már javában tesztel egy új típusú hajtóművet, amely a hangsebesség ötszörösét is eléri majd. A hajtómű jelenleg egy kis méretű, pilóta nélkül irányítható hiperszonikus (a hangsebesség ötszörösét túllépő) repülőgéphez készül, amelyet az amerikai légierő szeretne magáénak tudni – írja a Hirado.hu.

A vállalat vezetői azonban még ennél is nagyobb álmokat dédelgetnek: a közeljövőben utasszállító repülőgépet is ilyen turbinával hajtanának meg.

Az eddig kiszivárgott adatok szerint a gép a mostaniaknál sokkal kisebb utastérrel szelheti majd az égboltot. Ennek az az oka, hogy a Hermeus forradalmi tervében legfőképpen az üzleti és az első osztályt igénylő utasok szerepelnek, emellett az üzemeltetési költségeket sem szeretnék megszámlálhatatlanná tenni, ennek fényében az utastér befogadóképessége 25-30 személyre optimalizálódik majd.

Forrás: hermeus.com
Forrás: hermeus.com

A Hermeus gépének hatótávolsága körülbelül 4000 tengeri mérföld lehet majd (7400 kilométer), ami a transzatlanti útvonalakra elegendő, azonban ahhoz, hogy például az Egyesült Államokból a Csendes-óceánon túlra eljusson, egy leszállást mindenképpen végre kell hajtania – írja a BBC.

A Hirado.hu mások mellett hozzáteszi, hogy kereskedelmi forgalomban eddig csak két – azóta már nyugdíjazott – szuperszonikus utasszállító repülőgép működött, a Tupoljev Tu–144 és a Concorde, mindkettő a hangsebesség kétszeresét is képes volt meghaladni a levegőben.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×