eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Instagram

Kirk kapitány ma tényleg az űrbe megy

A kilencven éves William Shatner lesz a legidősebb ember, aki a világűrbe juthatott.

A képzelet és a valóság ma különös kapcsolatba kerül egymással: a Star Trek filmek James T. Kirk kapitányának megformáltja, a kilencven esztendős hollywoodi színész, William Shatner a tervek szerint magyar idő szerint ma délután 16 órakor elindul az űrbe. A kilövés Texasban lesz, három társával együtt egy tízperces utazás részese lehet.

Ennek során 100 kilométeres magasságba jut majd el a Jeff Bezos, az Amazon tulajdonosa által létrehozott Blue Origin társaság New Shepard nevű kapszulájában. Meg fogja tapasztalni a súlytalanság állapotát, és látja majd a Föld görbületét is a magasból.

Négyesben emelkednek fel

"Szeretném látni az űrt és fentről a Földet. Látni akarom, mit kell tennünk megmentése érdekében. Olyan perspektívát akarok, amit még nem mutattak meg nekem" - mondta a kanadai sztár a hét elején a az úttal kapcsolatosan újságíróknak.

Shatner útitársai Audrey Powers, a Blue Origin alelnöke, Chris Boshuizen, a Planet nevű, földi képalkotó műholdakkal foglalkozó vállalat társalapítója és Glen de Vries, a Dassault Systèmes francia egészségügyi szoftvercég vezetője lesznek.

Néhány napos kiképzést is kaptak az út előtt,

bár valójában azon túl, hogy élvezik a kilátást, nem kell semmit sem tenniük majd a teljesen automata módon működő kapszulában ülve.

Fel kellett készülniük az űrre

Nicholas Patrick, a Blue Origin repülési igazgatója szerint a kvartettnek azonban tudnia kell, hogy mit kell tennie vészhelyzet esetén, és fel kell ismernieük az űrrepülés szokásos zökkenőit és zaját, hogy ne ijedjenek meg attól.

"A harmadik dolog, amit a képzés megtanít a legénységnek, az az, hogy hogyan viselkedjenek nulla gravitáció esetén, hogyan mozogjanak a kabinban anélkül, hogy egymásnak ütköznének vagy rugdosnák egymást, milyen kapaszkodókat használjanak, milyen dolgokra számíthatnak és hogyan reagáljanak ezekre" - magyarázta a NASA egykori űrhajósa.

A New Shepardnak ez lesz a második útja emberekkel a fedélzeten:

az első, július 20-i alkalommal Jeff Bezos és testvére, Mark, egy holland tinédzser, Oliver Daemen és Wally Funk volt a fedélzeten. Funk 82 évesen repült az űrbe, a legidősebb személy rekordját azonban most átadja Shatnernek.

Vádak a cég ellen

A kilövésre akkor kerül sor, amikor a Blue Origint azzal vádolják, mérgező munkakultúrával működik és nem tartja be a megfelelő biztonsági protokollokat. A volt és jelenlegi alkalmazottak által, többnyire névtelenül megfogalmazott vádakat a cég határozottan tagadta.

"Egyszerűen nem ezt tapasztaltam a Blue-nál. Rendkívül alaposak vagyunk az első napoktól kezdve mostanáig. A biztonság mindig is a legfőbb prioritásunk volt" - kontrázott Audrey Powers, aki a küldetésekért és a repülési műveletekért felelős.

Érdekesség, hogy bár William Shatner az első ember, aki a Star Trek világűréből a valóságba jutott, de három NASA-asztronauta már megtette az ellenkező utat.

Mae Jemison a Star Trek: A következő generáció című tévésorozat egyik epizódjában, Mike Fincke és Terry Virts pedig a Star Trek előzménysorozat, az Enterprise utolsó epizódjában tűnt fel.

Ugyancsak kapcsolatot teremtett az űrrel Gene Roddenberry, a franchise megalkotója és James Doohan színész, aki Montgomery Scotty Scottot alakította az eredeti, hatvanas évekbeli sorozatban és az azt követő filmekben. Mindkét férfi hamvait az űrbe küldték.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×