eur:
392.62
usd:
366.04
bux:
66838.85
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: jarmoluk Pixabay

Áttörés egy ritka gyermekbetegség kezelésében a Semmelweis Egyetemen

Hazánkban először a Semmelweis Egyetem I. és II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikáin kezdték meg négy gyermeknél egy új biológiai terápia alkalmazását. A csontdeformitással és növekedési zavarral járó ritka betegséggel élő gyermekek számára nemrégiben nyílt új terápiás lehetőség a betegség kezelésére.

Magyarországon mintegy 20-25 hipofoszfatémiával élő kisgyermek van, akik esetében az X-kromoszómához kötött ritka genetikai eltérés következtében a vesén keresztül a szervezet foszfátot veszít egy hormon szintjének emelkedése következtében.

Emiatt romlik a csontok, illetve a fogak felépítése, erőssége, és csontdeformitással járó angolkór (rachitis), illetve növekedési zavar alakul ki

– mondták el a kezelést végző professzorok, dr. Reusz György és dr. Szabó András. A Semmelweis Egyetem I. és II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának egyetemi tanárai hozzátették: a betegség ellen fejlesztettek ki a közelmúltban egy olyan új biológiai terápiát, amely a foszfátürítő hormon ellen tartalmaz ellenanyagot.

A négy beteg gyermek Magyarországon elsőként a Semmelweis Egyetem Gyermekklinikáin kaphatta meg az új hatékony gyógyszeres kezelést a biológiai terápia részeként. Köztük van olyan gyermek is, akinek az alsó végtagjain már látható volt mérsékelt fokú görbület, és a járóképességét is befolyásoló súlyosabb deformitás a kezelés hiányában kamaszkorára alakult volna ki, a biológiai terápiával azonban a betegség sikeresen kezelhető.

A burosumab hatóanyagú szert sikeresen, szövődmények nélkül kezdték el alkalmazni a gyermekeknél, akiknek egészen kamaszkorukig, a növekedésük lezárultáig szükségük lesz az injekciós terápiára.

A napokban további kisgyermekek kezelése indul a Semmelweis Egyetemen – idézte az intézmény közleménye Szabó Attilát, az I.sz. Gyermekgyógyászati Klinika igazgatóját.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×