eur:
389.33
usd:
362.73
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A pandémia fertőzés nélkül is rombolja a gyerekek látását

Hongkongi kutatók 6-8 éves gyermekek körében végzett vizsgálata alapján több mint kétszerese a rövidlátás előfordulása ebben a korosztályban most, mint a világjárvány előtt volt.

"Amikor az emberek azon gondolkodnak, milyen következményekkel jár a korábban ismeretlen hosszúságú karantén a fizikai és mentális egészségre, akkor elsőre nem nyilvánvaló, hogy a gyermekek látásfejlődése is az érintett területek közé tartozik" – közölte e-mailben a tanulmány egyik társszerzője, Jason C.S. Yam, a Hongkongi Kínai Egyetem szemészeti és látástudományi docense az NBC-vel.

Kétezer gyermek látásvizsgálatának adatait elemezték, az állapot kialakulásáért véleményük szerint a szabadban töltött idő csökkenése mellett a megemelkedett képernyőidő is szerepet játszik.

Komoly bajt is okozhat

Bár a rövidlátás ártalmatlan állapotnak tűnhet, a későbbiekben hajlamosíthat más szemészeti szövődményekre és a látásvesztés fokozott kockázatára. Yam és kollégái 2020 januárja és augusztusa között 709 6-8 éves gyermeket vettek fel kutatásukba, átlagosan 7,89 hónapig követték őket. Az adatokat ezután összehasonlították ugyanebből a korosztályból származó 1084 gyermek adataival, melyeket a koronavírus megjelenése előtt rögzítettek.

A rövidlátás incidenciája megállapításuk szerint 11,63 százalékról 26,98 százalékra ugrott,

ami több mint kétszerese a járvány előtti adatnak. A kutatók azt is megvizsgálták, hogy a tengelyhossz – a szaruhártyától a szem hátsó részéig mérve – mennyit változik az idő múlásával. A progresszív rövidlátó gyermekeknél a tengelyhossz az életkor előrehaladtával nő, éves becsült változása a gyermekek körében a világjárvány alatt 0,45 milliméter volt, szemben a megelőző időkben mért 0,28 milliméterrel. A gyerekek életstílusa is nagyot változott: 68 százalékkal kevesebb időt töltöttek a szabadban, viszont 2,8-szorosára nőtt képernyőidejük.

Két óra kell a szabadban

Yam szerint kutatások igazolják, hogy a szabadban töltött idő csökkenti a rövidlátás kialakulásának esélyét a természetes fény növeli a dopamin felszabadulását a retinában, ami gátolja a szemgolyó megnyúlását. Tamiesha Frempong New York-i szemész megerősíti a bangkoki kutatás eredményeit azzal, hogy saját praxisában előrehaladottabb állapotú látásromlással találkozik gyerekek körében. Frempong szerint napi két órát kellene a gyermekeknek a szabadban tölteniük.

Elmaradtak a szűrések

A rövidlátással kapcsolatos problémák közé tartozik, hogy a járvány miatt a gyerekek szemészeti szűrései is elmaradtak: egyes érintettek számára nem biztos, hogy a szemüveg jelenti teljes megoldást jelent, a rövidlátás ugyanis a retinaleválás és más a látást veszélyeztető problémák kialakulásának rizikóját is növeli.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×