eur:
394.95
usd:
371.53
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

A vörös lazacok pusztulását hozza a felmelegedés

Kanadában készült drámai videó arról, hogy a közelmúltban tapasztalt hőhullám hatására felmelegedett folyóvíz súlyos sérüléseket okozott az ott élő vörös lazacoknak.

Vörös bőrelváltozást és fehér gombát lehet megfigyelni a Columbia folyóban élő vörös lazacok testén azon a videón, amelyet a Columbia Riverkeeper nevű nonprofit szervezet készített. Ezek a túlzottan meleg víz és az emiatt elviselt stressz következményeképp keletkeztek az állatokon a szakemberek szerint. A halak felfelé haladtak az óceán felől a Columbia folyóban, amikor hirtelen irányt változtatva egy kis mellékfolyóba menekültek, ahogyan Brett VandenHeuvel, a szervezet vezetője fogalmazott, mintha egy égő épületből menekülnének – írja a The Guardian.

Az állatok ezen a napon 21 fokos vízben úsztak, amit hosszú távon már nem képes a lazacok szervezete tolerálni: ez olyan,

mintha valaki 38 fokban próbálna maratont futni.

A videóra vett lazacok nem fogják elérni ívóhelyüket, és bele fognak halni a stressz és a meleg víz okozta sérülésekbe. A felvételek újabb bizonyítékai annak, mennyire veszélyes volt az a hőhullám, amely a közelmúltban sújtotta a térséget, több száz ember halála mellett vélhetően nem kevesebb, mint egymilliárd vízi élőlény pusztulását és erdőtüzeket okozva.

VandenHeuvel szerint ezen a helyzeten csak rontott az, hogy számos gát tartóztatja és melegíti fel a környék folyóvizeit. A szakember szerint

nem lehet jelenleg megbecsülni, hány állat halhat bele a hőhullám következményeibe,

de lazacok tízezrei vannak a folyóban, változatlanul a meleg vízben. Ő is jelen volt a területen, látott olyan lazacokat is, amelyek szokásos magatartásukkal ellentétben nem fel-, hanem lefelé úsztak a folyóban.

Don Sampson, az Umatilla Rezervátum Konföderált Törzseinek tagja és az Északnyugati Törzsi Lazac Szövetség tanácsadó testületének tagja úgy írta le a videó megtekintését, mintha a rokonai halálát látta volna. Felelevenítette azt is, hogy 2015-ben a meleg miatt negyedmillió lazac pusztult el a folyóban. Úgy véli, a helyzet csak egyre rosszabb lesz: VandenHeuvellel együtt szorgalmazzák a szituáció mélységének megértését és a folyók vizének hűtését gátak megszüntetésével.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×