INFORÁDIÓ
2021. július 31. szombat
Oszkár

elektromos autó

bioélelmiszer

környezetkímélő

Elektromos autót töltenek fel egy OMV töltőállomáson a II. kerületi Szilágyi Erzsébet fasoron 2017. január 25-én.

Nem minden olyan környezetbarát, mint azt elsőre gondolnánk

Infostart

Erősek a kétségek az elektromos autókkal kapcsolatban, de mi a helyzet a bioélelmiszerekkel?

Elektromos autók

Az ellenérdekelt iparágak természetesen nagy lendülettel tolják a kibocsátásmentes közlekedés hatását tagadó narratívákat, de ettől még tény, hogy az akkumulátorokban használt lítium, nikkel és kobalt kitermelése elképesztő környezetpusztítással jár. Az EV-k gyártása ráadásul költségesebb és energiaigényesebb, mint füstős testvéreiké. A végső kérdés pedig mindenképpen az, hogy milyen forrásról töltjük az autót: ha nem megújuló áramot fogyaszt, lényegében csak arra költöttünk jó sokat, hogy az ökológiai felelősséget áthárítsuk – írja az Index.

Bioélelmiszerek

Lehet, hogy vannak olyanok, akik úgy gondolják, hogy jót tesznek a környezettel, de a kapitalizmus mérgeitől való elfordulás nem mindig jár környezeti előnyökkel. Sőt, inkább egy olyan kapitalizmust pénzel, ami ugyanolyan ökológiai lábnyomot produkál nagyobb területen, még több vízszennyezéssel – teszi hozzá a lap. Hasonló a helyzet a vega élelmiszerekkel: csökkentik az állattartás lábnyomát, de ha például a mandulatejet vesszük, a legenergiaéhesebb növény lévén, a masszívan vízigényes előállításával képes negligálni azt az előnyt, amit a szarvasmarhák erdőpusztítása és metánkibocsátása terén kiválthatna.

E-könyv olvasók

Megannyi ki nem vágott fa susog hálásan annak, aki elektronikus könyvek olvasására specializált gépet használ. Ugyanakkor nem árt szembenézni azzal, hogy a készülék nem kevés műanyagot tartalmaz, emellett pedig előállítása és újrahasznosítása révén rengeteg energiát igénylő akkumulátort. Aki jót akar, könyvtárba jár.

Az Index cikke a továbbiakban még kitér a teafilter és a bevásárlótáskák „árnyoldalaira” is.

Nyitókép: MTI Fotó: Mohai Balázs
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018