eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Elektromos autót töltenek fel egy OMV töltőállomáson a II. kerületi Szilágyi Erzsébet fasoron 2017. január 25-én.
Nyitókép: MTI Fotó: Mohai Balázs

Nem minden olyan környezetbarát, mint azt elsőre gondolnánk

Erősek a kétségek az elektromos autókkal kapcsolatban, de mi a helyzet a bioélelmiszerekkel?

Elektromos autók

Az ellenérdekelt iparágak természetesen nagy lendülettel tolják a kibocsátásmentes közlekedés hatását tagadó narratívákat, de ettől még tény, hogy az akkumulátorokban használt lítium, nikkel és kobalt kitermelése elképesztő környezetpusztítással jár. Az EV-k gyártása ráadásul költségesebb és energiaigényesebb, mint füstős testvéreiké. A végső kérdés pedig mindenképpen az, hogy milyen forrásról töltjük az autót: ha nem megújuló áramot fogyaszt, lényegében csak arra költöttünk jó sokat, hogy az ökológiai felelősséget áthárítsuk – írja az Index.

Bioélelmiszerek

Lehet, hogy vannak olyanok, akik úgy gondolják, hogy jót tesznek a környezettel, de a kapitalizmus mérgeitől való elfordulás nem mindig jár környezeti előnyökkel. Sőt, inkább egy olyan kapitalizmust pénzel, ami ugyanolyan ökológiai lábnyomot produkál nagyobb területen, még több vízszennyezéssel – teszi hozzá a lap. Hasonló a helyzet a vega élelmiszerekkel: csökkentik az állattartás lábnyomát, de ha például a mandulatejet vesszük, a legenergiaéhesebb növény lévén, a masszívan vízigényes előállításával képes negligálni azt az előnyt, amit a szarvasmarhák erdőpusztítása és metánkibocsátása terén kiválthatna.

E-könyv olvasók

Megannyi ki nem vágott fa susog hálásan annak, aki elektronikus könyvek olvasására specializált gépet használ. Ugyanakkor nem árt szembenézni azzal, hogy a készülék nem kevés műanyagot tartalmaz, emellett pedig előállítása és újrahasznosítása révén rengeteg energiát igénylő akkumulátort. Aki jót akar, könyvtárba jár.

Az Index cikke a továbbiakban még kitér a teafilter és a bevásárlótáskák „árnyoldalaira” is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×