eur:
393.81
usd:
365.09
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Védőruhába öltözött ápoló a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított osztályon a fővárosi Szent János Kórház Kútvölgyi tömbjében 2020. december 15-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Merevedési zavart is okozhat a koronavírus

A problémával korábban sosem küzdő férfiak esetében igen komoly panaszok is kialakulhatnak a fertőzés hatására egy friss kutatás szerint.

A pénisz szövetét is megtámadhatja az új koronavírus: a fertőzés károsíthatja az ereket, ami viszont károsíthatja a test azon részeit, amelyeket az erek ellátnak, beleértve a pénisz szivacsszerű szövetét is. A koronavírus által az erekben okozott kárt endothelialis diszfunkciónak nevezik. A kutatók egészséges és a vírusfertőzésen átesett, erektilis diszfunkciót tapasztaló férfiakat hasonlítottak össze, a szövet szerkezetében pedig eltéréseket találtak esetükben, írja a Sky News.

A vizsgálat négy olyan férfira összpontosított, akiket merevedési zavar miatt péniszprotézissel műtöttek. Ketten átestek a koronavíruson, ketten viszont nem. Mindannyian 65 és 71 év közöttiek és spanyol etnikumúak voltak. Azok, akiknek korábban semmiféle hasonló problémájuk nem volt, hat, illetve nyolc hónappal a megfigyelés előtt kapta el az új koronavírust. Egyikük kórházi kezelésre szorult, ám másikuk nem.

Mindkettejük péniszében megtalálták a vírus maradványait.

Ranjith Ramasamy, a kutatás vezetője elmondta: vizsgálatunkban azt találták, hogy azoknál a férfiaknál, akik korábban nem panaszkodtak merevedési zavarra, a COVID-19 fertőzés megjelenése után elég súlyos merevedési zavar alakulhatott ki.

"Kutatásaink azt mutatják, hogy a koronavírus a tüdőn és a vesén túl más szervrendszerekben is kiterjedt endotheldiszfunkciót okozhat. A fertőzés miatt bekövetkező endothelialis diszfunkció számos szervet érinthet, beleértve a péniszt is" - tette hozzá.

Eliyahu Kresch, a Ramasamyval a kutatásban együtt dolgozó orvostanhallgató szerint ezek az eredmények újabb okot jelentenek arra, hogy mindent meg kell tennünk a koronavírus elkerülése érdekében. A tanulmány javaslata szerint

a koronavírus kórtörténetét be kell vonni a merevedési zavarok kivizsgálásába,

és a pozitív leleteket ennek megfelelően kell értékelni, valamint a betegeknek is tisztában kell lenniük ezzel a lehetséges szövődménnyel.

"A fertőzést követően a merevedésben észlelt bármilyen változást a megfelelő szakemberrel kell nyomon követni a kezelés és az állapot további kivizsgálásának elősegítése érdekében. További vizsgálatokra is szükség van a vírus szexuális funkcióra gyakorolt hatásainak megismeréséhez" - állítja a tanulmány.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×