eur:
392.9
usd:
366.56
bux:
66540.3
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pexels.com

Koronavírus: újabb megállapítás a vércsoportok jelentőségéről

A pandémia kezdetén terjedt az a nézet, hogy a nullás vércsoportúak kevésbé fogékonyak a fertőzésre, míg az A-s vércsoportúak jobban: most egy 108 ezres mintán végzett vizsgálat kimutatta, hogy nincs ilyen összefüggés.

A Johns Hopkins Egyetem kutatói állapították meg azt, hogy vércsoporttól független, elkapjuk-e a betegséget és annak milyen kimenetele lesz esetünkben. Amesh Adalja vezető kutató szerint ez a nagy mintán végzett vizsgálat bebizonyította, hogy a vércsoportunknak nincs hatása arra, elkapjuk-e a vírust, vagy hogy az súlyosabb vagy enyhébb lefolyással okoz megbetegedést – írja a MedicalXpress.

A pandémia kezdeti időszakában terjedő teória hátterében kínai adatok állnak, amelyeket később spanyol és olasz kutatások is alátámasztottak. Dán és amerikai kutatások ugyanakkor vegyes és az eredeti feltételezést meg nem erősítő eredményeket hoztak a témában, ezért Jeffrey Anderson vezetésével vizsgálták meg több tízezer, az Intermountain Healthcare gondozásában álló páciens adatait három amerikai államban. Közülük 24 kórházban kezelt közel 11 500 betegnek volt pozitív koronavírustesztje, de nem találtak semmilyen összefüggést a megbetegedések és a vércsoportok között.

A Mount Sinai kórház epidemiológusa, Aaron Glatt a kutatás kapcsán úgy nyilatkozott: eddig is úgy vélte, a vércsoportok és a megbetegedés esetleges összefüggése sok hűhő semmiért.

"Sosem tűnt olyan szignifikánsnak az összefüggés, amitől egyeseknek félnie, másoknak pedig megnyugodnia kellett volna a vércsoportjuk miatt"

– fogalmazott. A korreláció nem jelent automatikusan ok-okozati összefüggést: másképp fogalmazva az, hogy két jelenséget összeköt a statisztika, még nem azt jelenti, hogy egyik okozza a másikat.

"Ha az ember elég hosszasan vizsgál bizonyos dolgokat, elé kerülnek mindenféle, vegyes tények, amelyek vagy összefüggnek, vagy nem. A változók közül egyesek a várcsoportokra kezdtek el figyelni, úgy vették észre, hogy bizonyos vércsoportokba tartozó emberek esetében rosszabb a betegség lefolyása. Az egyes kutatások eredményei ellentmondtak egymásnak, ami arra mutatott rá, hogy nincs valós összefüggés" – fogalmazott.

"Ez a kutatás most pontot tesz az ügy végére, amiből soha nem is kellett volna ügyet csinálni"

- zárta le.

A vércsoportok és egyes betegségek összefüggéseit régóta kutatják. Az összefüggést nem találták meg ugyan, de úgy tűnik, hogy a nullás vércsoportúak a rotavírus-, a luesz- és a malária-, az AB-sek pedig a kolerafertőzéssel szemben védettebbek más vércsoportúaknál. Az AB vércsoportúak esetében nagyobb az esély a szívbetegségere, de sokkal kisebb a a vérrögök kialakulására és a trombózisra. Az életvitelnek azonban jóval nagyobb hatása van ezekre a betegségekre, mint a vércsoportnak.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hosszas huzavonát követően az amerikai képviselőház végül elfogadta az Ukrajnának szánt gigantikus, mintegy 60,8 milliárd dollárnyi segélycsomagot. A hírek szerint a nyugati fegyverek gyorsan a frontra érkezhetnek, hozzájárulva ezzel az ukrán csapatokat érintő súlyos ellátási problémák enyhítéséhez. Kijev azonban egy olyan nehézséggel küzd, amelyen nem tud segíteni Washington sem, ez pedig a harcoló alakulatokat érintő létszámhiány gondja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×