INFORÁDIÓ
2021. május 5. szerda
Adrián, Györgyi

koronavírus

vércsoport

rizikó

Koronavírus: újabb megállapítás a vércsoportok jelentőségéről

Koronavírus: újabb megállapítás a vércsoportok jelentőségéről

Infostart

A pandémia kezdetén terjedt az a nézet, hogy a nullás vércsoportúak kevésbé fogékonyak a fertőzésre, míg az A-s vércsoportúak jobban: most egy 108 ezres mintán végzett vizsgálat kimutatta, hogy nincs ilyen összefüggés.

A Johns Hopkins Egyetem kutatói állapították meg azt, hogy vércsoporttól független, elkapjuk-e a betegséget és annak milyen kimenetele lesz esetünkben. Amesh Adalja vezető kutató szerint ez a nagy mintán végzett vizsgálat bebizonyította, hogy a vércsoportunknak nincs hatása arra, elkapjuk-e a vírust, vagy hogy az súlyosabb vagy enyhébb lefolyással okoz megbetegedést – írja a MedicalXpress.

A pandémia kezdeti időszakában terjedő teória hátterében kínai adatok állnak, amelyeket később spanyol és olasz kutatások is alátámasztottak. Dán és amerikai kutatások ugyanakkor vegyes és az eredeti feltételezést meg nem erősítő eredményeket hoztak a témában, ezért Jeffrey Anderson vezetésével vizsgálták meg több tízezer, az Intermountain Healthcare gondozásában álló páciens adatait három amerikai államban. Közülük 24 kórházban kezelt közel 11 500 betegnek volt pozitív koronavírustesztje, de nem találtak semmilyen összefüggést a megbetegedések és a vércsoportok között.

A Mount Sinai kórház epidemiológusa, Aaron Glatt a kutatás kapcsán úgy nyilatkozott: eddig is úgy vélte, a vércsoportok és a megbetegedés esetleges összefüggése sok hűhő semmiért.

"Sosem tűnt olyan szignifikánsnak az összefüggés, amitől egyeseknek félnie, másoknak pedig megnyugodnia kellett volna a vércsoportjuk miatt"

– fogalmazott. A korreláció nem jelent automatikusan ok-okozati összefüggést: másképp fogalmazva az, hogy két jelenséget összeköt a statisztika, még nem azt jelenti, hogy egyik okozza a másikat.

"Ha az ember elég hosszasan vizsgál bizonyos dolgokat, elé kerülnek mindenféle, vegyes tények, amelyek vagy összefüggnek, vagy nem. A változók közül egyesek a várcsoportokra kezdtek el figyelni, úgy vették észre, hogy bizonyos vércsoportokba tartozó emberek esetében rosszabb a betegség lefolyása. Az egyes kutatások eredményei ellentmondtak egymásnak, ami arra mutatott rá, hogy nincs valós összefüggés" – fogalmazott.

"Ez a kutatás most pontot tesz az ügy végére, amiből soha nem is kellett volna ügyet csinálni"

- zárta le.

A vércsoportok és egyes betegségek összefüggéseit régóta kutatják. Az összefüggést nem találták meg ugyan, de úgy tűnik, hogy a nullás vércsoportúak a rotavírus-, a luesz- és a malária-, az AB-sek pedig a kolerafertőzéssel szemben védettebbek más vércsoportúaknál. Az AB vércsoportúak esetében nagyobb az esély a szívbetegségere, de sokkal kisebb a a vérrögök kialakulására és a trombózisra. Az életvitelnek azonban jóval nagyobb hatása van ezekre a betegségekre, mint a vércsoportnak.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pexels.com
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018