eur:
394.39
usd:
370.08
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

"Felsőbbrendű oltásellenesek" - 36 millió kommentet nézett át egy kutatás

Az emberek 56 százalékban negatívan beszélnek az oltásokról, illetve a kapcsolódó intézkedésekről - mondta el az InfoRádióban Bauer Zsófia szociológus.

Miközben Magyarországon zavartalanul folyik a koronavírus elleni oltás, egyre hangosabbak az oltás-ellenesek is - derült ki a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium által rendezett online konferencián.

A koronavírus-járványról és az oltásról mintegy 2,3 millió megjelenést és több mint 36 millió interakciót vizsgált meg az a kutatás, amely a járvány közösségi kommunikációját vizsgálta.

Bauer Zsófia szociológus (Budapesti Corvinus Egyetem) a konferencián elmondta, mostanra nagyjából annyian beszélnek az oltásról, mint magáról a járványról. Ugyanakkor

ha egy téma a közösségi oldalakon dominál, az azt jelenti, hogy vitákat generál.

"Végeztünk egy sentiment elemzést, ami azt mutatja, hogy 56 százalékban negatívan beszélnek az oltásokról, illetve az oltáshoz kapcsolódó intézkedésekről, ám nem mindegy, hogy az oltással elégedetlenek az emberek, vagy a procedúrával" - fejtette ki.

Azt tapasztalja, hogy az online térben nem csökken a vírustagadók száma, inkább a hangerő fokozódását érzékeli.

A diskurzusokban pedig nő az oltásellenesek száma is.

"Folyamatosan jelen van a saját maguk felsőbbrendűségének a hirdetése, ők állítják magukról, hogy ismerik az igazságot, mindenki mást átvertek kívülről; átver az állam. Itt jön be, hogy a diskurzus nagyon nagy mértékben átpolitizált" - mondja Bauer Zsófia, aki szerint nagyobb eséllyel kommentel a közösségi médiában az, aki oltásellenes.

"Ugyanakkor nagyon kevés, a negatív kommenteket firtató pozitív bejegyzés születik. Valószínűleg a viták elindítói negatívan állnak az oltáshoz, de nem találni olyan hangokat, amelyek vennék a fáradságot, és visszavernék a félelmeket" - teszi hozzá.

A szociológus véleménye szerint az oltásellenesség legnagyobb veszélye, hogy megingathatják az orvosokba és az egészségügyi ellátórendszerbe vetett bizalmat.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×