eur:
393.89
usd:
364.74
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A koronavírus-járvány miatt védőmaszkot és arcpajzsot visel egy tanuló Katmanduban 2020. november 26-án. Nepálban 2020. március 19-étől kezdve internetes oktatásra tértek át az iskolák, de van olyan tanár, aki szigorú járványügyi szabályok betartása mellett órákat tart azoknak a gyerekeknek, akik nem tudnak részt venni az online oktatáson. A gyerekek a védőmaszkot és az arcpajzsot ingyen kapják.
Nyitókép: MTI/EPA/Narendra Sresztha

A járvány okozta lehangoltság elleni első lépés: tudatosítsuk, hogy nem normális, ami most van

A szakember szerint ne csak az oltásra várjunk, hanem tegyünk azért, hogy ne uralkodjon el rajtunk a hosszú hónapok óta tartó bizonytalan helyzet okozta depresszív állapot. Tudatosság és aktivitás a kulcs ahhoz, hogy ebben sikeresek lehessünk.

Egyéni és társadalmi szinten is érezhető, hogy a hosszú ideje tartó krízisben, melyet megélünk, kezdünk elfáradni, kimerülni – ráadásul nem tudni, meddig tart még ez az állapot.

"Fontos azonosítanunk, hogy most nem a normalitásban zajlanak a mindennapjaink.

Az emberek sokszor a normalitáshoz próbálnak igazodni, azt várják el önmaguktól, amikor pedig nem megy a normalitás, mert feszültebbek, fáradtabbak, esetleg melankolikusabbak, akkor az első reakció az, hogy az ember magával lesz elégedetlen.

Ez tovább mélyíti a rossz érzést, a negatív interpretációkat, az ember negatív spirálba csúszik. Ezt fontos megállítani, kihangsúlyozva, hogy nem normális időkben élünk. Illúzió elvárni magunktól azt, hogy ugyanolyanok legyünk, mint egy évvel ezelőtt voltunk" – mondat el az InfoRádióban Goschi Gabriella klinikai szakpszichológus.

Több energiát kell tehát befektetnünk abba nagy tudatossággal, hogy mindennapjainkat testi-lelki egyensúlyban éljük meg. A másokkal való kapcsolatba is több türelmet és toleranciát érdemes most bevinni, de ennek forrása is csak az lehet, ha magunkkal lojálisak tudunk lenni. Ha mi magunk elfogadtuk, hogy ezek különleges erőfeszítéseket követelő, nem mindennapi idők, akkor jobban meg tudjuk majd érteni azt is, hogy a másik is fáradtabb, benne is félelmek dolgoznak azzal kapcsolatban, elkapja-e a vírust, hogyan áll majd helyt, de halálfélelem különböző stádiumai is jelen lehetnek bennünk és másokban is.

"A félelem sokszor tehetetlenné tesz, begyűrűzik a korlátozások jelentette magányban. Sokkal nehezebb elszigeteltségben a megküzdés, ezért fontos a megküzdési lehetőségeinkről beszélni" – mondja Goschi Gabriella.

A pszichológus szerint fontos tudatosítani, hogy

a megküzdés aktivitáson keresztül lehetséges,

tehát nem telhetnek a mindennapjaink csak a vakcinára való passzív várakozással. Munkában, iskolában, a mindennapokban és az ünnepre való készülődésben érdemes kapaszkodókat, kapcsolódási pontokat keresni. Találjunk tehát olyan tevékenységeket, amelyekben hatékonyak vagyunk, amelyekben önbizalmat tudunk szerezni, ahol szeretet kaphatunk, amivel segíthetünk. A mindennapokban való aktív, hasznos jelenlét az, ami elhozhatja a megküzdés lehetőségét.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×