INFORÁDIÓ 
2020. december 1. kedd
Elza

pfizer

biontech

vakcina

oltás

koronavírus

2020. november 9-én közreadott kép a Pfizer multinacionális gyógyszergyártó cég logójáról a vállalat New York-i székházában 2015. november 23-án. A  Pfizer és a német Biontech közös közleménye szerint kilencven százalékban hatásos lehet az általuk kifejlesztett kísérleti oltóanyag a koronavírus ellen, miután befejezték a vakcinával végzett klinikai kísérletek utolsó, harmadik fázisát. Azonban felhívják a figyelmet, hogy ez nem jelenti még azt, hogy küszöbön áll a vakcina tömeges, kereskedelmi forgalmazása.

Friss bejelentés: még hatékonyabb a Pfizer oltása

Infostart

A végső hatékonysági elemzés adatai a Pfizer vakcinájval kapcsolatos előzetes ígéreteket igazolták: 170 megbetegedésből 162 a placebóval oltottak körében következett be.

Biztonságos és hatékony a Pfizer koronavírus elleni oltása a ma közzétett, legfrissebb adatok szerint. A 95 százalékos hatékonyság igaz volt a 43 ezernél is több önkéntes közül azokra, akik korábban nem fertőződtek meg koronavírussal, illetve azokra is, akik már átestek SARS-CoV-2 fertőzésen. A BNT162b2 kóddal illetett vakcinával kapcsolatosan fontos adat, hogy a

65 év fölöttiek esetében is 94 százalékos hatékonysággal működött,

illetve hogy nemre, korra és etnicitásra való tekintet nélkül hatékonynak bizonyult.

Megosztották azt is, hogy a 65 év fölöttiek köréből került ki globálisan a kísérletben résztvevők 41 százaléka,, az Egyesült Államokban pedig 45 százaléka.

A védettség

hét nappal a második adag oltás beadása után alakul ki

a Pfizer sajtóközleménye szerint. A kísérletben részt vevő önkénteseket még két évig megfigyelik, hogy a biztonságosságról még jobban meg tudjanak győződni.

A 170 koronavírusos megbetegedés közül mindössze nyolc következett be a valódi oltással oltottak körében.

Az összes megbetegedés közül tíz lefolyása volt súlyos, ebből egy érintett olyan személyt, aki BNT162b2-t kapta és nem placebót.

Mindemellett a vakcina használata biztonságos a jelentett mellékhatások tükrében: két százaléknál magasabb előfordulási aránya mindössze kétféle mellékhatásnak volt. Ezek a következők:

  • kimerültség 3,8%
  • fejfájás 2%.

Ezzel minden szükséges lépést teljesített a Pfizer és a BioNTech közös oltása ahhoz, hogy elkezdődhessen annak engedélyeztetési eljárása, melyet a gyógyszergyártó napokon belül meg is fog kezdeni. Idén 50 millió, jövőre 1,3 milliárd adagot terveznek gyártani.

A vakcinát speciális körülmények között kell tárolni, mínusz hetven fokos hőmérsékleten: ettől mindössze tíz fokos eltérés engedélyezett. Speciális szárazjéggel töltött, a Pfizer által e célra kifejlesztett tartályokban tizenöt napig marad hatékony a szer. A szállítódobozokat GPS-jeladóval szerelik fel, amely a helyadatok mellett az aktuális hőmérsékletet is továbbítja.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/AP/Mark Lennihan
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018