eur:
394.05
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Csókay András idegsebész a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány magyar orvoscsapata által a közelmúltban szétválasztott bangladesi sziámi ikrek műtétsorozatáról tartott sajtótájékoztatón a fővárosi János Kórházban 2019. augusztus 18-án.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Csókay Andrásék pontot tesznek a szétválasztott ikerpár egyikének kálváriája végére

Újabb műtétre van szüksége a fejüknél összenőtt, tavaly augusztusban magyar orvoscsapat segítségével szétválasztott bangladesi ikerpárnak. A Debreceni Egyetemen készítették el azt a mintát, amely alapján kiöntik a hiányzó koponyacsontot. Az orvosok október 24-én utaznak, és várhatóan 27-én ültetik be a csontpótló implantátumot.

A jó állapotú kislány, Rabeya koponyacsont-pótlása a többlépcsős művelet befejező részét jelenti, amit testvérénél már tavaly decemberben elvégeztek – mondta az InfoRádiónak Csókay András idegsebész.

A 3D-modellezett koponyatető negatívját a Debreceni Egyetem professzora, Csernátony Zoltán, valamint Manó Sándor doktor készítette el, hogy általa a négy és fél éves, normális életet élni akaró kislány ne legyen egy állandó veszélynek kitéve. Az implantátum antibiotikummal átitatott „csontcementből” készült, az egyéb csontpótlásra, vagy akár a csípőprotézisek beragasztásra használt anyagokhoz hasonlatosan.

Csókay András az InfoRádió érdeklődésére elmondta, a beavatkozást nagyban hátráltatta a koronavírus-járvány, ami plusz veszélyt is hordoz magában, mind számukra, mind az egész műveletre nézve, azonban tovább már nem halasztható. Megjegyezte, azonban, ahogyan eddig is, végig érezték az óriási imatámogatást, amit a továbbiakban is várnak mindenki részéről.

Tervek szerint a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány orvosai október 24-én utaznak ki, a műtétre pedig 26-án vagy 27-én kerülne sor, inkább az utóbbira tempírozva, majd október 30-án térnének haza Magyarországra. Az idegsebész a beavatkozást illetően emlékeztetett,

ugyan az nem hasonlítható a szétválasztási műtét „26 órás drámájához”, de azért így is egy 3–4 órás procedúra lesz.

A szakember arra is kitért, a rehabilitációban Sirályné Hardi Margit konduktor, valamint Császár Zsuzsanna klinikai szakpszichológus nyújtanak kiemelt segítséget, azonban elsősorban nem Rabeya, hanem testvére, Rukaya számára, akik a jelek szerint nincs jól. Mint ismert, a kislánynak 33 nappal a szétválasztási műtétet követően óriási agyi bevérzése volt,

CT-je „az élettel szinte összegeztethetetlen volt”.

És ugyan májusra végre elmosolyodott, képes megállni, de állandó ápolásra és felügyeletre szorul egyelőre, azonban tovább bizakodnak a javulást illetően – tette hozzá Csókay András.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×