INFORÁDIÓ
2021. május 7. péntek
Gizella

banglades

cselekvés a kiszolgáltatottakért alapítvány

sziámi ikrek

műtét

Friss hírek az egyik bangladesi sziámi ikerlány műtétjéről

Friss hírek az egyik bangladesi sziámi ikerlány műtétjéről

Infostart

Kedden reggel végrehajtották Rabeyán, a szétválasztott bangladesi sziámi ikerlányok egyikén a koponya-helyreállító műtétet a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány orvosai Bangladesben.

Az orvoscsapat hétvégén utazott Bangladesben, hogy elvégezze a koponyarekonstrukciós műtétét, amelyet a nyárról halasztottak el. Az orvosok a helyi kollégáikkal közösen végezték az operációt. Magyar részről Csókay András, az Operation Freedom idegsebész csapatának vezetője, Pataki Gergely a plasztikai sebészek és az Operation Freedom műtétsorozat vezetője és Csapody Marcell az aneszteziológus csapat vezetője irányította és végezte a műtétet.

Rabeya állapota stabil, de szövődmények lehetségesek

– közölte a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány.

A szétválasztott sziámi ikrek rehabilitációja folytatódik és még évekig eltarthat a Cselekvés Alapítvány magyar-bangladesi projektjének keretein belül.

Az ikrek és családjuk és alapítványunk orvosai (dr. Pataki, dr. Csókay, dr. Csapody), valamint  gyermekpszichológusa Császár Zsuzsanna a műtét előtti napon
Az ikrek és családjuk és alapítványunk orvosai (dr. Pataki, dr. Csókay, dr. Csapody), valamint gyermekpszichológusa Császár Zsuzsanna a műtét előtti napon

A rehabilitációs csapatból Császár Zsuzsanna, gyermekklinikai szakpszichológus utazott ki Dakkába, hogy felmérje a gyermekek állapotát. A járvánnyal is nehezített rehabilitációs munkának és Rabeya töretlen életerejének köszönhetően, a kislány tavasz óta még aktívabb lett, sokat tanul, beszél és játszik – közölte az alapítvány.

A végső szétválasztó műtétet követő 33. napon agyvérzésen átesett Rukaya jelenlegi állapota a vártnál jobb.

A kislány egyre jobban érdeklődik a külvilág iránt, alkalmanként a környezet eseményeire megfelelő érzelmi válaszokkal reagál, mosolyog. Beszélni nem tud, és nála a felépülés várható mértékének tekintetében felelős nyilatkozat még mindig nem tehető – közölték.

Az ikreknek a következő években kisebb plasztikai sebészeti műtétekre, hegkezelésre lehet még szüksége, melyet Dakkában Pataki Gergely vezetésével fog végezni az alapítvány. A magyar orvosok a korábban vizsgált, sérült vagy fejlődési rendellenességgel született gyermekeken is terveznek műtéteket végezni.

Nyitókép: www.cselekves.org (Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány)
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018