eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: NASA

A NASA szerint mégsem egy aszteroida közelít a Föld felé

Egy 54 évvel ezelőtti, sikertelen holdmisszió rakétájának egy darabja lehet az a múlt hónapban felfedezett és eredetileg aszteroidaként azonosított objektum, amely novembertől átmenetileg a Föld gravitációs csapdájába kerül.

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) bolygókutató intézetének, a Jet Propulsion Laboratorynek a munkatársa, Paul Chodas szerint a hivatalosan 2020 SO jelzésű objektum az 1966-ban indított Surveyor-2 űrszonda felső Centaur rakétafokozata lehet.

A leszállóegység belecsapódott a Holdba, a rakéta azonban elhaladt az égitest mellett és Nap körüli pályára állt űrszemétként.

A nagyjából 8 méteres objektumot szeptemberben észlelte egy hawaii teleszkóp. A méretei megegyeznek a Centauréval, amely kevesebb mint 10 méter hosszú és 3 méter átmérőjű lehet.

Chodas figyelmét egyebek között az keltette fel, hogy az objektum csaknem köralakú pályán kering a Nap körül, ami szokatlan az aszteroidáknál, valamint a kisbolygókra jellemzőnél lassabb sebességgel közelít a Föld felé.

Ahogy az objektum közeledik, úgy a csillagászok egyre pontosabb megfigyeléseket végezhetnek. Megállapíthatják például, hogy a külső erők (napsugárzás) hogyan hatnak az objektumra, ugyanis

ha valóban egy „üres konzerv”, akkor másképpen fog mozogni, mint egy aszteroida.

Chodas előrejelzése szerint az objektum nagyjából négy hónapig fog keringeni a Föld körül, miután a bolygó gravitációs csapdájába kerül november közepén, majd márciusban ismét visszaáll saját pályájára a Nap körül.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×