eur:
394.13
usd:
368.78
bux:
66295.2
2024. április 25. csütörtök Márk
Influenza elleni védőoltás injekciós tűben egy salgótarjáni háziorvosi rendelőben 2017. október 24-én. Összesen 1,3 millió adag ingyenes védőoltás van a háziorvosoknál. A térítésmentes védőoltásra a 60 évesnél idősebbek, az asztmások, a cukorbetegek, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, valamint a várandós nők jogosultak. Az idén is jár azoknak is a vakcina, akik a munkájuk során vagy szervezett segítségnyújtás keretein belül migránsokkal kerülnek kapcsolatba.
Nyitókép: MTI Fotó: Komka Péter

A koronavírus elleni oltás logisztikája is hatalmas kihívás lesz

A megfelelő fiolák elégséges számban történő gyártása, a hűtőkapacitás biztosítása és a szállítás megszervezése csak néhány azok közül a problémák közül, melyekkel szembe kell néznünk.

Egy védőoltás kifejlesztése évekig, nem ritkán évtizedekig tartó folyamat, melyet most néhány hónap, egy bő év alatt kell kutatóknak megoldaniuk. Ha a kísérletek legutolsó fázisában is sikeresnek bizonyul egy vagy több oltás, még mindig sok megoldandó probléma áll a szakemberek előtt, melyeket a Bloomberg cikke foglal össze.

Kilenc amerikai és európai cég fejleszti ebben a pillanatban is oltását: ezek, kínai és orosz versenytársaikkal ellentétben, nem hagyják ki a tesztelés egyetlen fázisát sem. Normál esetben a sikeres tesztek utáni engedélyezésre is sokat kell várni, de a pandémiára való tekintettel a hatóságok mindenhol amellett kötelezték el magukat, hogy amennyire gyorsan csak lehet, zöld utat adnak a folyamatnak és azoknak az oltásoknak, amelyek hatásosnak bizonyulnak. Ha eddig eljut a világ, a következő kihívásokra kell még felkészülnünk.

Gyártási nehézségek

Már magához a sikeres teszteléshez több tízezer vagy akár százezer adagnyi vakcina kell, a világ teljes népességének beoltására pedig még ennél is több. Ehhez megfelelő mennyiségben kell rendelkezésre állnia az oltást tároló üvegfioláknak, illetve fontos az is, hogy a hatásos oltás tömegtermelésben legyen gyártható. Utóbbi szempont miatt reménykednek a közegészségügyben abban, hogy nem csak egy hatásos vakcinánk lesz.

Szállítási, tárolási, ellátási kihívások

Az oltások szállítását megelőzően steril tűk százmillióit kell majd világszerte beszerezni, valamint olyan hűtőket, amelyekben akár a speciálisan alacsony, -80 Celsius fokos hőmérséklet is biztosítható, egyes oltások tárolása ugyanis ezt kívánja meg. A világ szegényebb országaiba 65 000 hűtőt szeretne eljuttatni egy immunizációt segítő szervezet, a Gavi.

Ahhoz, hogy a Föld minden lakosát be lehessen oltani egy adag oltással, 8000 teherszállító-repülőnyi kapacitásra lesz szükség.

Ez szintén hatalmas szervezést igényel majd.

Két oltás védhet

A legtöbb kísérleti oltásból két adag kell, ami nagyjából duplázza a gyártási, szállítási és tárolási költségeket, és kétszer annyi tű is szükséges a beadáshoz. Bonyolítja a helyzetet, hogy lesznek, akik nem térnek majd vissza második oltásért, így nehezebb lesz a vírus terjedésének gátat szabni.

Finanszírozás

A fejlett országoknak nem lesz gondja a vakcina beszerzésével, így azonban a fejlődő országok lakosai hátrányba kerülhetnek velük szemben. Épp ezért indult a WHO és a Gavi Covax-programja, mely már 700 millió dollárt gyűjtött annak érdekében, hogy mindenhova eljuthasson az oltás. Emellett az országokon belüli terjesztés is pénzbe kerül majd.

Biztonsági kérdések

A tervek szerint vonalkóddal látnak majd el minden egyes adagot, hogy senki se avatkozhasson a biztonságos láncolat működésébe. Hamis tesztkészletek és védőfelszerelések ugyanis megjelentek már a piacon a pandémia okozta kapkodást és a hatalmas igényt kihasználva, az oltásoknál még nagyobb lesz a kockázat.

Oltáskritikusság

Az oltásellenes hangok sok országban bizonytalanságot okoznak a védőoltások körül, a gyors ütem pedig, amelyben a koronavírus elleni vakcina fejlesztése zajlik, sokakban kételyeket ébreszt. Az oltásra ugyanakkor szükség lesz annak érdekében, hogy a nyájimmunitás kialakulhasson: ehhez becslések szerint 55-82 százaléknak kell oltás vagy korábban lezajlott betegség által immunitáshoz jutnia.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×