eur:
394.92
usd:
364.17
bux:
65483.72
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Facebook

Sokkoló magyar képeken, ahogy a koronavírus roncsolja a tüdőt

A Semmelweis Egyetem egy harmincas éveiben járó koronavírusos beteg tüdejének változásait mutatja be.

A Semmelweis Egyetem Orvosi Képalkotó Klinika rendszeres esetbemutatásokon keresztül szeretné felhívni a figyelmet a koronavírus okozta tüdőgyulladásra és a megbetegedés szövődményeire.

A Facebookon most posztolt röntgensorozat egy harmincas éveiben járó, társbetegséggel nem rendelkező férfi tüdejéről készült. A beteg légszomj és erős köhögés miatt jelentkezett az egyetem sürgősségi osztályán, és a felvételekor készült mellkasi CT-vizsgálat súlyos Covid-19 tüdőgyulladást mutatott.

Gyorsan romló légzési státusza miatt még aznap intenzív terápiás osztályra és lélegeztetőgépre került. Antivirális és szteroidkezelés, valamint rekonvaleszcens plazma adását követően állapota javult, de a nyolcadik napon készült kontroll CT-felvételen javuló státusz látható, de még lélegeztetés volt szükséges. A gépi lélegeztetés befejezésére a 13. nap után volt lehetőség.

A 2D CT-képeken a sötét tüdőrész mutatja a légtartó területeket, amely a 3D képeken lila részekként ábrázolódik. A világos területek a vírus-tüdőgyulladás által érintett területek láthatók.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Nagy esésben a bitcoin, bizonytalanság a tőzsdéken

Nagy esésben a bitcoin, bizonytalanság a tőzsdéken

Oldalazást láthatunk egyelőre az európai piacokon, a nemzetközi befektetők az amerikai jegybank kétnapos kamatdöntő ülésének kezdetére várnak. A legutóbbi inflációs számok arra késztethetik a központi bankot, hogy jelezzék: a kamatlábak a vártnál hosszabb ideig maradnak magasabbak. A piaci szereplők jelenleg 99%-os valószínűséget jósolnak arra, hogy a Fed ezen a héten változatlanul hagyja az irányadó kamatlábakat. Eközben jelentős lefordulást láthatunk a kriptodevizák piacán, nagy esésben van a bitcoin.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×