eur:
393.15
usd:
366.94
bux:
66511.18
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Vége az ujjbegyszurkálásnak, megváltás köszönt be a cukorbetegek mindennapjaiban

Néhány hét alatt bárki hozzájuthat a bőr alá ültethető szenzorhoz, amely ontja magából az adatokat – inzulinpumpára vagy okostelefonra.

Január 1-jétől a közgyógyellátás részeként jelentős kedvezményekkel juthatnak hozzá az egyes típusú cukorbetegek a szöveti cukormérésre szolgáló szenzorhoz, a gyerekek ingyen; nagy is az érdeklődés az életminőséget és az anyagcsere-folyamatokat javító eszköz iránt – mondta az InfoRádiónak Luczay Andrea, a Semmelweis Egyetem 1-es Számú Gyermekgyógyászati Klinikájának osztályvezető főorvosa.

"A folyamatos cukormonitorozás lényege, hogy egy szövet közötti térben, egy bőr alá ültetett kanül segítségével

ötpercente méri a beteg szöveti cukorszintjét.

285 mérést végez az eszköz naponta, és az ebből kialakuló értéket az inzulinpumpa kijelzőjére vagy okostelefonra közvetíti" – írta le az orvos. Tehát a beteg ötpercenként értesülhet az állapotáról.

A hagyományos módszer az ujjbegyszúrás, de még a nagyon agilis betegek sem mérnek 12-15-nél többet, ezt a számot kell összevetni a 285-tel, vagyis ennyit javít az új eszköz.

Használatát mindenképpen tanulni kell, már csak azért is, mert ez szöveti és nem vércukrot mér, a kettő pedig nem mindig egyezik. A technikai részt mindenki gyorsan elsajátítja – mostanában jellemzően online módon, de van lehetőség a személyes tanulásra is a Semmelweis Egyetemen.

A szenzort a gondozóorvosnál kell igényelni,

és egy hónapos próbaideje van, háromhavonta kell új szenzort feliratni. Az igény bejelentését követően jellemzően négy héten belül rendelkezésre áll a szenzor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Kapott egy pofont a forint az amerikai adatra

Kapott egy pofont a forint az amerikai adatra

A szerda reggeli erősödést követően délután ismét gyengülni kezdett a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően azonban úgy tűnik, hogy ismét képes magára találni a magyar fizetőeszköz, csütörtök délelőtt még folytatódott az erősödés, a délutáni GDP adatok hatására azonban kapott egy pofont a forint. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.    

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×