INFORÁDIÓ
2021. július 24. szombat
Kincső, Kinga

inzulinpumpa

cukorbeteg

kanül

luczay andrea

Vége az ujjbegyszurkálásnak, megváltás köszönt be a cukorbetegek mindennapjaiban

Vége az ujjbegyszurkálásnak, megváltás köszönt be a cukorbetegek mindennapjaiban

Néhány hét alatt bárki hozzájuthat a bőr alá ültethető szenzorhoz, amely ontja magából az adatokat – inzulinpumpára vagy okostelefonra.

Január 1-jétől a közgyógyellátás részeként jelentős kedvezményekkel juthatnak hozzá az egyes típusú cukorbetegek a szöveti cukormérésre szolgáló szenzorhoz, a gyerekek ingyen; nagy is az érdeklődés az életminőséget és az anyagcsere-folyamatokat javító eszköz iránt – mondta az InfoRádiónak Luczay Andrea, a Semmelweis Egyetem 1-es Számú Gyermekgyógyászati Klinikájának osztályvezető főorvosa.

"A folyamatos cukormonitorozás lényege, hogy egy szövet közötti térben, egy bőr alá ültetett kanül segítségével

ötpercente méri a beteg szöveti cukorszintjét.

285 mérést végez az eszköz naponta, és az ebből kialakuló értéket az inzulinpumpa kijelzőjére vagy okostelefonra közvetíti" – írta le az orvos. Tehát a beteg ötpercenként értesülhet az állapotáról.

A hagyományos módszer az ujjbegyszúrás, de még a nagyon agilis betegek sem mérnek 12-15-nél többet, ezt a számot kell összevetni a 285-tel, vagyis ennyit javít az új eszköz.

Használatát mindenképpen tanulni kell, már csak azért is, mert ez szöveti és nem vércukrot mér, a kettő pedig nem mindig egyezik. A technikai részt mindenki gyorsan elsajátítja – mostanában jellemzően online módon, de van lehetőség a személyes tanulásra is a Semmelweis Egyetemen.

A szenzort a gondozóorvosnál kell igényelni,

és egy hónapos próbaideje van, háromhavonta kell új szenzort feliratni. Az igény bejelentését követően jellemzően négy héten belül rendelkezésre áll a szenzor.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Cukorszenzor - Luczay Andrea
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018