eur:
392.17
usd:
366.65
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
A Prima-díjjal idén kitüntetett, a magyar tudomány kategóriában Prima Primissima Díjra jelölt Freund Tamás Agy-díjas neurobiológus, akadémikus, az MTA Kísérleti Kutatóintézetének igazgatója dolgozószobájában 2013. október 3-án.
Nyitókép: Kovács Attila

Freund Tamás: egy nemzeti intézmény nem lehet ellenzékben

A Magyar Tudományos Akadémia új elnöke egy lapinterjúban megerősítette, hogy nem ért egyet a kutatóhálózat elvételével, ennek ellenére intézményes együttműködést akar kialakítani a kormányzattal.

Máig úgy gondolom, hogy a kutatóhálózatnak az Akadémián lenne a legjobb helye, akkor is, ha ezt annak idején még a pártállami időkben találták ki – fejtette ki a Magyar Nemzetnek adott interjúban Freund Tamás, az MTA frissen megválasztott elnöke. Szerinte kisebb korrekciókkal, az irányítási struktúra átalakításával továbbra is a legjobb gazdája lehetne a kutatóhálózatnak.

Az új elnök szerint tévhit, hogy kétféle tudomány van, az egyik a „kormányzathoz közeli szellemi térben”, a másik meg azzal szemben, szerinte valóban lehet kétféle tudományról beszélni: valódiról és álról. Ezért a tudósoknak nem az a feladatuk, hogy valamilyen megoldást támogassanak vagy éppen ellenezzenek, hanem azt kell bemutatniuk, hogy a választható lehetőségek közül melyek azok, amelyeket tudományos tények támasztanak alá.

"Arról szeretném meggyőzni a kormányzatot, hogy egyedül a Magyar Tudományos Akadémia az a szervezet, amely az említett alapvonalat az adott pillanatban rendelkezésre álló legszélesebb körű tudományos ismeretek alapján meg tudja húzni, hiszen szinte valamennyi PhD-val rendelkező kutatót egyesíti, függetlenül a politikai, ideológiai hovatartozástól. Nincs alternatív tudományos akadémia, nincs az országnak egy másik 18 ezres tudós közössége, de még kisebb sem. Azt viszont a tudós közösségnek kell világosan látnia és elfogadnia, hogy a politikai döntéshozó letérhet az objektív tudományos tények által ajánlott útról, de a felelősség ezek után a politikáé. Egy nemzeti intézmény nem lehet ellenzékben" – mondta Freund Tamás. Az Akadémián ennek a kormányzati tanácsadásnak az intézményes formáit akarja kialakítani, amely hidat képez a tudományos közösség és a szakpolitikai döntéshozók között.

Az MTA 18 ezer köztestületi tagjának mozgósításáról úgy vélekedett, hogy ez olyan szellemi tőke, amelyet a nemzet sorsa, jövője érdekében hasznosítani kell. A kutatók által választott tudományos bizottságok reprezentálják legjobban a teljes köztestület szakértelmét, rájuk támaszkodva és hivatkozva állíthatja magáról az Akadémia, hogy a nemzet tanácsadója, és ebben a funkciójában egyetlen és megkerülhetetlen.

Arról a nyílt levélről, amelyben a társadalomtudományok képviselői közül 66 tudós nyílt levélben tiltakozott azért, mert sérelmesnek találták a társadalomtudósokra és azok politikai motiváltságára tett megjegyzéseit, Freund Tamás azt mondta, "minden tudományterületen tisztelem a kiválóságot, a társadalomtudományok területén is, teljesen függetlenül a politikai hovatartozástól. A gyengéket pedig a jövőben is kritizálni fogom, ugyancsak függetlenül a politikai hovatartozástól." Majd hozzátette, igenis helye van a kormánykritikának, de tegyék ezt a kiválók, az ország érdekében, az Akadémia küldetésének megfelelően.

Freund Tamás az elnökválasztás előtt az InfoRádió Aréna című műsorának is vendége volt, ahol ugyanezekről a tervekről beszélt. A teljes beszélgetés elolvasható itt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×