INFORÁDIÓ
2021. június 20. vasárnap
Rafael

koronavírus

virológus

szájmaszk

Az amerikai Allergiás és Fertőző Betegségek Országos Intézete (NIAID) által közreadott,  dátumozatlan elektronmikroszkópos kép a SARS-CoV-2 nevű koronavírusról, amint laboratóriumban tenyésztve a narancsárga színű kórokozó előtör a környező sejtből. A 2019-nCoV néven is ismert vírus egy fertőző humán koronavírus, amely a COVID-19-nek nevezett, tüdőgyulladásos megbetegedést okozza. A mintát egy betegtől vették az Egyesült Államokban. A COVID-19-nek elnevezett újfajta koronavírus előidézte betegség halálos áldozatainak száma 1776-ra emelkedett Kínában, a legtöbben a járvány gócpontjában, Hupej tartomány székhelyén, Vuhanban hunytak el. A 2019 december közepe óta tomboló járvány fertőzöttjeinek száma 70 548-ra nőtt.

Alapvető megállapításokra jutottak a német virológusok

Infostart

A tünetmentes fertőzésről, a maszkhasználatról és a gyorstesztek hatékonyságáról is fontos információk derültek ki.

Német virológusok 9 beteget vizsgáltak, ami bár rendkívül kis szám, mégis fontos tanulságokat szolgáltat – írja Facebook-bejegyzésében Kemenesi Gábor, virológus, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont munkatársa. Fiatal és középkorú betegekről van szó, akik enyhe vagy influenzaszerű tüneteket produkáltak.

A virológus szerint a legfontosabb megállapítások:

  • Első tünetek között szerepel a köhögés, láz, ízlés és szaglás ideiglenes elvesztése – markánsan kirajzolódik a tünetmentes/enyhe tünetes megbetegedés gyakorisága is. Így nem feltétlenül kell észrevehető tünetekkel rendelkeznünk, hogy terjesztők legyünk.
  • A vírus a betegség első hetében hatékonyan és nagy mennyiségben replikálódott a felső légutakban – nem feltétlenül szükséges köhögni vagy tüsszenteni, a nagy mennyiségű vírust egyszerű beszéd közben a szájüregből kijutó apró nyálcseppekkel is szétszórhatjuk. Mindenki számára illendő valamilyen arcmaszk viselése, sebészi maszk kiváló erre a célra, az felfogja a szánkból szóródó nyálcseppeket.
  • A vírus RNS kimutatása (PCR teszt) és a fertőző vírusok száma nem egyenesen arányos – a betegség kezdete után 10-20 napig ürül virális RNS, ám a fertőzőképesség elmúlt a tünetek megjelenése utáni 8. napon. Így diagnosztikai szemmel még pozitív beteg, javaslataik alapján, amennyiben a kórházi ellátás is túlterhelt, hazaengedhető otthoni karanténba.
  • A vírus RNS kimutatható volt a székletmintákban is, habár fertőző vírust nem sikerült kimutatni – egyelőre kizárható a SARS-hoz hasonló emésztőrendszeri terjedés, bár erre vonatkozó adatból egyelőre kevés van.
  • A vírus elleni antitestek megjelenése 5 és 14 nap között zajlott le – ez a gyorstesztekre vonatkozóan rendkívül fontos információt jelent, hiszen a vírus ürül a szervezetéből, ám a gyorsteszt által a vérből kimutatott antitestválasz csak a betegség 5. és 14. napja között jelenik meg.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/AP/NIAID-RML
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018