eur:
392.91
usd:
366.42
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay.com

Felfoghatatlan mennyiségű energiát nyeltek el a világtengerek

Rekordszintre emelkedett a világtengerek hőmérséklete az elmúlt évben a rendszeres mérések kezdete óta. Az InfoRádiónak nyilatkozó szakértő szerint a kulcs a víz hőtágulása, ami nem fog leállni.

Az Advances in Atmospheric Sciences című szaklapban megjelent tanulmány szerint a világ vizei az elmúlt tíz évben a legmagasabb hőmérsékleteket érték el az 1950-es évek óta, és az öt legutóbbi év volt a legmelegebb.

Az a hatalmas energiamennyiség, amely az ember miatt az elmúlt 25 évben a klímaváltozás hatására hő formájában az óceánokba került, 3,6 milliárd hirosimai méretű atombomba robbanásának felel meg

- olvasható a nemzetközi kutatócsoport munkájában. A tanulmány arra is rámutat, hogy jelentősen nagyobb arányban nyelik el az óceánok a hőt, mint a légkör. Erről a jelenségről és a hőtágulás okozta tengerszint-emelkedésről korábban Mika János éghajlatkutató, az Esterházy Károly Egyetem tanára is beszélt az InfoRádióban.

"2002 és 2013 között úgynevezett globális melegedési hiányról beszélünk, azaz a levegő hőmérséklete nem emelkedett, vagy csak nagyon kicsit.

Az óceán nyelt el több hőt ekkor, mint korábban. Ha gyorsabban melegszik a víz, gyorsabban is folytatja a hőtágulást, nagyobb magasságokra ér el.

Becslések szerint üvegházhatás nélkül is néhány centis emelkedés várható az évszázad végére, és az emelkedés tovább tart akkor is, ha sikerül stabilizálni a hőmérsékletet a légkörben. A mélyebb óceáni rétegek csak ezután veszik át a hőt, a hőtágulás pedig folytatódik, a víz szintje emelkedik."

A víz melegedése nagyban veszélyezteti a világtengerek állat- és növényvilágát, jó példa erre a korallfehéredés.

Csökken a vizek oxigéntartalma is,

a melegebb vízben ugyanis kevésbé oldódik az oxigén, ez a gyorsan úszó, nagy testű állatokat veszélyezteti. Ezen kívül a tengerek, óceánok savasabbá válásáért is a víz melegedése okolható – tette hozzá Németh Szabolcs biológus, a Magyar Tengerbiológiai Társaság elnöke.

"A légkörbe juttatott szén-dioxid, ami beoldódik aztán a tengervízbe, szénsavat képez, savasítja a tengert. A probléma ennek gyorsasága. Így azon szerveződések, amelyek mészvázúak, nem tudják felvenni a meszet, lassabban tudnak növekedni, csökken az egyedszám."

A világ népességének közel fele a tengerpartokon él.

A tengerszint emelkedése olyan városokat fenyeget, mint New York, New Orleans, Miami, Sanghaj. A Nílus-delta és Banglades területei is bajban vannak.

"A partokon kiszorítja az édesvizet a sós víz a talajból, ez pedig veszélyezteti nagyon sok ember életterét. Emberek milliárdjainak az életéről van szó" - fogalmazott az InfoRádiónak Ürge-Vorsatz Diána, az ENSZ világklímatanácsának (IPPC) alelnöke.

Az IPCC friss jelentésében úgy számol, hogy amennyiben a bolygó átlaghőmérséklete legfeljebb 2 Celsius-foknyival emelkedik 2100-ra, az világszerte nagyjából 280 millió embert fog arra kényszeríteni, hogy hagyja el addigi otthonát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×