eur:
393.1
usd:
366.89
bux:
66823.53
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Wikipédia/Fredlyfish4

Az amerikai kontinens legrégebbi, emberi jelenlétre utaló bizonyítékaira bukkantak

Az Idaho államban talált 16 ezer éves kőeszközök és állati csonttöredékek betekintést nyújtanak abba, milyen útvonalakon érkezhettek az emberek az új világba.

A leleteket Idaho nyugati részén, Cottonwood város közelében, a Salmon folyó mentén lévő Cooper's Ferry régészeti helyszínen találták. Korukat radiokarbonos kormeghatározással állapították meg.

Már akkor jelen voltak a területen emberek, amikor Észak-Amerika nagy részét még vastag jégtakaró borította, a vidéket pedig hatalmas emlősök, mamutok, masztodonok, kardfogú macskafélék, rövidfejű medvék, lovak, bölények és tevék járták a jégkorszaki vidéket.

A Cooper's Ferry területéről származik Amerika legkorábbi, radiokarbonos módszerrel meghatározott korú régészeti lelete

- közölte Loren Davis, az Oregon Állami Egyetem antropológusa. Hozzátette: a bizonyítékok alapján a területen 16 600-15 300 éve éltek emberek először, majd mintegy 13 300 évvel ezelőtt többször visszatértek.

A legrégebbi tárgyak között van négy, vágásra és vésésre használt éles kőlemez, valamint 43, kőeszközök készítéséből hátramaradt kőforgács. Emellett állati csonttöredékekre és lófogak maradványaira is bukkantak. Faszenet, hevítés nyomát viselő köveket, tűzrakóhelyet és ételkészítésre utaló nyomokat is találtak.

Az emberi faj először nagyjából 300 ezer éve jelent meg Afrikában, később onnan terjedt el világszerte,

azonban a mai napig tudományos vita folyik arról, hogy az emberek mikor érkeztek először Amerikába az egykor Szibériát Alaszkával összekötő szárazföldi hídon át. Az új felfedezések azt a hipotézist támasztják alá, amely szerint az eredeti, lefelé tartó vándorlás útja a csendes-óceáni partvidéken haladt, nem pedig egy belső szárazföldi, jégmentes folyosón, ahogy sok kutató véli.

Cooper's Ferry a Columbia folyó medencéjének felső részén helyezkedik el, Loren Davis vélekedése szerint

a folyó biztosíthatta az első amerikaiak számára az útvonalat a kontinentális jégtakarótól délre fekvő belső területek felé.

A 16 ezer éves kőeszközök és állati csonttöredékek betekintést nyújtanak abba, hogyan vándoroltak az emberek arra a vidékre.

Az antropológus szerint a Cooper's Ferry területét lakó emberek vadászó és gyűjtögető életet éltek, nagy valószínűséggel kis, legfeljebb 25 fős csoportokban. Évente többször indultak útnak, hogy eljussanak az élelemforrásokhoz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×