INFORÁDIÓ 
2020. június 2. kedd
Anita, Kármen

szívinfarktus

városmajori szív- és érgyógyászati klinika

kutatás

Ultrahangos vizsgálatot végeznek egy betegen a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán 2018. április 17-én. Idén 2018. december 28-ig hatvanegy szívátültetést végeztek Magyarországon.

Új magyar eljárás a szívinfarktus előrejelzésében

InfoRádió
Újabb cikkünk a témában:

Pontosabban és személyre szabottan jelezheti előre a szívinfarktust egy magyar kutatócsoport új, rizikóbecslő orvosi eljárása.

A betegek többségénél a szívinfarktus vagy a hirtelen szívhalál jelzi először, hogy valami nincs rendben a koszorúerekkel. Ezek a betegek, mielőtt elszenvedik első infarktusukat, nagyon gyakran panaszmentesek és nem fordulnak orvoshoz. Ezért lenne nagyon fontos a rizikó felmérése - hívta fel a figyelmet az M1-en Maurovich-Horvat Pál, a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikájának kutatóorvosa.

Mint mondta, azzal foglalkoztak az elmúlt öt évben, hogy megállapítsák, hogy néznek ki azok a plakkok, amelyek a jövőben infarktust fognak okozni.

Sikerült elkülöníteni a veszélyes plakkot a békés plakktól.

A Lendület program által támogatott kutatás során kialakított eljárással képalkotó rendszerek és laborvizsgálat eredményeinek kombinálásával kapnak egy százalékos eredményt. Ezzel a jelenleginél pontosabban előrejelezhető, milyen valószínűséggel kap infarktust a páciens - monta a szakember.

Több nemzetközi kutatócsoporttal dolgoznak együtt azon, hogy a szívinfarktust "redukálják", hogy meg tudják mondani, melyik az plakk, amelyik a jövőben infarktust fog okozni. Hozzátette, ha ez sikerülne, akkor a várható élettartamot a jövőben akár tíz évvel is meg tudnák hosszabbítani.

Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Kapcsolódó hang

Szívinfarktus kutatás öf
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018