eur:
392.12
usd:
366.61
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Ultrahangos vizsgálatot végeznek egy betegen a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán 2018. április 17-én. Idén 2018. december 28-ig hatvanegy szívátültetést végeztek Magyarországon.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Új magyar eljárás a szívinfarktus előrejelzésében

Pontosabban és személyre szabottan jelezheti előre a szívinfarktust egy magyar kutatócsoport új, rizikóbecslő orvosi eljárása.

A betegek többségénél a szívinfarktus vagy a hirtelen szívhalál jelzi először, hogy valami nincs rendben a koszorúerekkel. Ezek a betegek, mielőtt elszenvedik első infarktusukat, nagyon gyakran panaszmentesek és nem fordulnak orvoshoz. Ezért lenne nagyon fontos a rizikó felmérése - hívta fel a figyelmet az M1-en Maurovich-Horvat Pál, a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikájának kutatóorvosa.

Mint mondta, azzal foglalkoztak az elmúlt öt évben, hogy megállapítsák, hogy néznek ki azok a plakkok, amelyek a jövőben infarktust fognak okozni.

Sikerült elkülöníteni a veszélyes plakkot a békés plakktól.

A Lendület program által támogatott kutatás során kialakított eljárással képalkotó rendszerek és laborvizsgálat eredményeinek kombinálásával kapnak egy százalékos eredményt. Ezzel a jelenleginél pontosabban előrejelezhető, milyen valószínűséggel kap infarktust a páciens - monta a szakember.

Több nemzetközi kutatócsoporttal dolgoznak együtt azon, hogy a szívinfarktust "redukálják", hogy meg tudják mondani, melyik az plakk, amelyik a jövőben infarktust fog okozni. Hozzátette, ha ez sikerülne, akkor a várható élettartamot a jövőben akár tíz évvel is meg tudnák hosszabbítani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Gyanúsan erős volt az esti órákban a forint

Gyanúsan erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×