eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Córdoba, 2018. augusztus 1.Utcai hőmérővel fényképezkednek turisták Córdobában 2018. augusztus 1-jén, amikor a hőmérséklet bőven meghaladja a 40 Celsius-fokot. (MTI/EPA/Salas)
Nyitókép: MTI/EPA/Salas

Itt a nagy kánikulaátverés - végre lerántják a leplet

Miért mutatnak teljesen más értéket az utcai hőmérők, mint amiket a meteorológusok közölnek? Az Országos Meteorológiai Szolgálat most elárulta a kulisszatitkokat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat számos "reklamációt" kap, hogy a lakosság által mért hőmérsékleti értékek gyakran magasabbak, mint a hivatalosan közölt adatok.

Hőtan és hőguta

"Mindenkinek igaza van, a megoldás pedig abban rejlik, hogy nem ugyanazt a hőmérsékletet mérik a különböző műszerek" - olvasható az OMSZ közösségi oldalán.

Az OMSZ által üzemeltetett, kalibrált műszerek ugyanis szigorúan a levegő hőmérsékletét mérik, ami standardizált körülmények közt, 2 m-es magasságban, esetlegesen hőt sugárzó tárgyaktól távol, árnyékolt, szellőző fehér fa házikóban történik. Erre azért van szükség, mert ilyen módon hasonlíthatók össze a világ bármely pontján végzett mérések.

A konyhaablakba kihelyezett hőmérők hiába vannak árnyékban, közel vannak a ház falához, amely nyáron jelentős hőt sugároz ki,

ezáltal azt mérjük meg, hogy milyen meleg a levegő egy hősugárzó felülettől néhány centiméterre.

A köztéri hőmérőket pedig valójában szinte direkt éri a napsugárzás, sőt, sokszor közvetlenül egy fekete fém felület felett helyezkednek el. Így ilyenkor nem a levegő, sokkal inkább a hőmérő szenzor (ami fém) hőmérsékletét mérjük, vagy azt, hogy egy napra kihelyezett, fekete fém tárgyhoz közel hány fok van.

Így nem meglepőek a sokszor extrém értékek, amik ezek nagy kijelzőin megjelennek.

Valójában egyik sem hibás, illetve mind jó valamire. A standard meteorológiai mérések elengedhetetlenek az összehasonlíthatóság, illetve a számítógépes modellek futtatása szempontjából.

Az ablakba kihelyezett hőmérő is fontos lehet a reggeli ruhaválasztáskor. A köztéri hőmérők pedig sokszor sokkal közelebb állnak hőérzetünkhöz, mint az említett léghőmérséklet.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×