INFORÁDIÓ 
2019. augusztus 19. hétfő
Huba

grönland

gleccser

titanic

Grönland, 2010. augusztus 7. A Greenpeace nemzetközi környezetvédő mozgalom által 2009-ben közzétett felvétel a Grönland északi részén található Petermann-gleccserről. 2010. augusztus 5-én egy hatalmas, 260 négyzetkilométeres darab szakadt le a Petermann-gleccserből az amerikai Delaware szövetségi állam egyetemének bejelentése szerint. A jégtömb négyszer akkora, mint a New York-i Manhattan városrész. Utoljára 1962-ben szakadt le egy ekkora jégdarab az Északi-sarkvidéken. (MTI/EPA/Nick Cobbin)

Beindult a gleccser, amely elsüllyesztette a Titanicot is

Infostart

Jelentősen lelassult az egyik legjelentősebb grönlandi gleccser, a Jacobshavn mozgása.

Az előző évtizedben ez volt a leggyorsabban mozgó jégfolyam a szigeten, egy év alatt 17 kilométert tett meg, miközben a tenger felőli vége visszahúzódott és elvékonyodott, évente 20 métert csökkent a magassága. Az utóbbi pár évben viszont lassabban mozog, tengerbe nyúló vége pedig elkezdett vastagodni – ugyancsak évi 20 méterrel – és meghosszabbodni - írja a G7.

A Grönland délnyugati részén lévő gleccser egyebek mellett arról ismert, hogy nagyon látványos jéghegyek válnak le róla a Disko-öbölben; több mint valószínű, hogy a Titanicot elsüllyesztő is innen indult az útjára.

Az előző évtizedben, különösen annak második felében valószínűleg az állt a gleccser gyorsuló mozgása és visszahúzódása mögött, hogy az öbölbe melegebb tengervíz áramlott, amely alulról olvasztotta a jégtömeget. A fordulatot 2013 nagyon hideg tele okozhatta, amikor a korábbi évekhez képest kevesebb olvadékvíz került az öbölbe, ez pedig elfojtotta azt a keveredési mechanizmust, amely addig sok, aránylag meleg vizet hozott a térségbe.

A Jacobshavn és néhány más grönlandi gleccser megváltozott viselkedése áll amögött, hogy az utóbbi pár évben a sziget kisebb mértékben járult hozzá a tengerszint emelkedéséhez, mint korábban.

Nyitókép: MTI/EPA/Nick Cobbin
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018