INFORÁDIÓ 
2019. december 14. szombat
Szilárda

élettartam

afrika

betegség

életkor

Nagyot emelkedett az ember várható élettartama

Nagyot emelkedett az ember várható élettartama

Infostart / MTI

15 év alatt 5,5 évet. Ez egy átlag, amit elsősorban az húz felfelé, hogy meghatározó fertőző betegségeket sikerült nagy területen kiirtani a közelmúltban.

Tizenhat év alatt 5,5 évvel nőtt az átlagosan várható élettartam a világon - közölte csütörtökön Genfben az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Míg a 2000-ben született gyermekek átlagosan 66,5 év hosszú életre számíthattak, a 2016-ban világra jött kisbabák várható élettartama már 72 év volt.

Az átlagéletkor növekedése részben azzal magyarázható, hogy

a fertőző betegségek, köztük a malária és kanyaró elleni hathatós fellépés eredményeként látványosan csökkent az ötévesnél fiatalabb gyermekek halandósága,

főleg a Szaharától délre fekvő afrikai országokban, és kevesebb emberéletet olt ki az AIDS is, amely ugyancsak főleg Afrika egy részében pusztított az 1990-es években.

A fejlett és a fejletlen országok lakóinak várható élettartama között 18,1 év szakadék tátong.

Nincs esélyegyenlőség a férfiak és a nők között sem, míg az előbbiek átlagosan 69,8 évig élnek a világon, az utóbbiak 74,2 évig.

Az utóbbi pár évben a világtrenddel ellentétesen alakult a helyzet az Egyesült Államokban, ahol a 2014-es 79 évről 2016-ban 78,5 évre csökkent az átlagosan várható élettartam. A várható élettartam csökkenését az amerikai járványügyi központ (CDC) egy korábbi jelentése azzal magyarázta, hogy növekszik a kábítószerélvezet és az öngyilkosság okozta halálozások száma, az Egészségügyi Világszervezet szerint azonban közrejátszik a kövérség is.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018