eur:
395.77
usd:
372.02
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Nagy a baj az óceánokban

Az óceánokban lévő műanyagszemét éves szinten 2,5 milliárd dollár (714 milliárd forint) veszteséget jelent a világ számára a károsodott vagy elvesztett erőforrások révén.

A halászterületeket, az akvakultúrákat, a rekreációs tevékenységeket és a globális jólétet mind negatívan érinti a műanyagszennyezés, 1-5 százalékkal csökkentve mindazon előnyöket, amelyeket az óceán nyújt az embereknek - írja a The Guardian online kiadása.

A Marine Pollution Bulletin című folyóiratban publikált tanulmány szerint a tengeri ökoszisztéma értéke évi 2,5 milliárd dollárral kevesebb a szennyezés miatt.

Éves szinten nagyjából 8 millió tonna műanyagszemét kerül a világ óceánjaiba.

Az angliai Plymouth Marine Laboratory kutatóintézetben dolgozó Nicola Beaumont szerint az általa vezetett kutatás volt az első, amely az óceánokban lévő műanyagszemét társadalmi és gazdasági hatásait vizsgálta.

A kutatók azt is megállapították, hogy a műanyagok - amelyek évtizedeken át, akár több mint 3 ezer kilométeres távot is megtéve képesek sodródni a vízben -

új élőhelyeket teremtenek a baktériumok és algák számára. Ezek a "kolóniák" pedig az invazív fajok és a betegségek terjesztésének kockázatát hordozzák.

"A számításaink jelentik az első lépést a műanyagszemét hatásainak számszerűsítése felé" - jegyezte meg a szakember, hozzátéve, hogy további kutatásokra van szükség, ám már most meggyőződésük, hogy

az eredményeik jóval alábecsülik az óceáni műanyagszennyezettség globális társadalomra gyakorolt hatását.

A tanulmány készítői ugyanakkor nem vették számításba a turizmusra, a közlekedésre, a halászati iparra és az emberi egészségre gyakorolt közvetlen és közvetett hatásokat.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×