eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay.com

Egymillió fecske hiányzik az országból

Ezzel párhuzamosan egyre több a szúnyog és a légy - de volna megoldás, a madártani egyesület szakértője el is mondja.

Számos oka van, de jelenlegi számítások szerint egymillió fecskével kevesebb van, mint kellene - mondta a Nool.hu nógrádi portálnak a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület megyei elnökétől tudja.

Papp Ferenc hozzátette: a hosszú távon vonuló fecske - amely még a Szaharától is délebbre repül, Közép- és Dél-Afrika felé - igen veszélyeztetett madárfaj. Két dologra kell a vonulás során figyelnie:

a klímaváltozás miatt kevesebb a jó pihenőhely, illetve egyre kevesebb a táplálékként számításba jöhető rovar. Ráadásul a vegyszerezett mezőgazdaság sem tesz jót a madaraknak.

Ehhez jön az emberek is leverik a fecskefészkeket a madárürülék miatt.

Ha nem történik jelentős változás, akkor 2020-ra eltűnhetnek a fecskék Magyarországról, pedig ezek a madarak jelenthetnek biológiai védelmet a rovarok által terjesztetett betegségekkel szemben is. Minden egyes fecske, amíg Magyarországon van, minimum 1 kilogramm rovart eszik meg.

A fecskék által fogyasztott rovarok közé tartozik szinte az összes mezőgazdasági kártevő, illetve azok a szúnyogfajok, köztük az újabb betelepülők, amelyek akár halálos betegséget is terjeszthetnek

- erről korábban Orbán Zoltán, a Magyar Madártani Egyesület szóvivője beszélt.

Mint mondta, a fecskeállomány eltűnésével Magyarország természetes biológiai védekezési potenciálja csökken a klímaváltozás körülményei közepette. A szakember a legfontosabb állománycsökkentő tényezőnek nevezte a nagyüzemi mezőgazdaság okozta élőhely-átalakítást, -pusztítást, illetve az agrárkemizálást. Orbán Zoltán szerint a második helyen áll a klímaváltozás, és "Magyarországon teljesen megdöbbentő módon a harmadik helyen belép a lakosság fecskék iránti toleranciájának csökkenése".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×