eur:
394.67
usd:
370.75
bux:
65427.32
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Mezei pacsirta a fészkén – Wikipédia / Beentree

Komoly gond van a magyar földeken

Ma van a Magyar Természet Napja. Ezt idén már ötödik alkalommal ünneplik meg, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a WWF Magyarország és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület kezdeményezésére.

Magyarországot is érinti a biológiai sokféleség egész világon megfigyelhető csökkenése. A folyamat a hazai természetvédelmi területek többségén is észlelhető. Az agrártájakhoz kötődő ragadozó- és énekesmadárfajok egyedszáma is visszaesett – hívta fel a figyelmet a Magyar Természet Napján a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület ügyvezető igazgatója, Halmos Gergő.

"A mezőgazdasági területen gyakori fajok - például a mezei pacsirta, mezei veréb, tövisszúró gébics - egyre kisebb számban fordulnak elő, és vannak ezekhez az élőhelyekhez kötődő ritka fajok, amelyek állománya már nagyon alacsony. Igaz, ezek között vannak olyanok, amelyeknél az elmúlt évtizedekben végzett a célzott természetvédelmi munkával sikerült némileg visszafelé fordítani az irányt".

Az egyesület ma Gödöllőn konferenciát rendez, amelyen a mezőgazdasági biodiverzitás helyzetét tekintik át – tette hozzá a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület ügyvezető igazgatója.

"A konferenciával és a Lehetséges küldetés címmel arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy miként lehet az emberi tevékenységet és a természetvédelmet, konkrétan a mezőgazdaságot és a természetvédelmet összehangolni. Ez azért is fontos, mert

a mezőgazdasági területekhez kötődő fajok állománya egész Európában és Magyarországon is drasztikusan csökkent

az elmúlt évtizedekben a mezőgazdasági használat megváltozásával, intenzívebbé válásával és kiterjedésével" - hívta fel a figyelmet Halmos Gergő.

Péntektől vasárnapig szintén Gödöllőn Nemzetközi Természetfilm Filmfesztivált is rendeznek. Ezen a WWF Magyarország munkatársai is részt vesznek, akik kvízekkel és filmekkel készülnek.

A Magyar Természetvédők Szövetsége Debrecenben ünnepli a Magyar Természet napját, A mogyorós pele nyomában nevű természetvédelmi vetélkedővel. Emellett egész májusban fővárosi védett területeken tartanak kirándulásokat és intézményzöldítési programokat.

Ez a két szervezet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel közösen kezdeményezte, hogy május 22-e a Magyar Természet Napja legyen, így ezt 2015-ben először meg is tartották.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×