eur:
394.02
usd:
364.85
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A Nemzetközi Űrállomás a Hold előtt Salgótarjánból fotózva 2018. július 5-én.
Nyitókép: MTI / Komka Péter

Egész közelről kapta el egy kamera a Hold előtt elhúzó Nemzetközi Űrállomást

Mutatjuk a videót!

A Hold előtt elsuhanó Nemzetközi Űrállomást sikerült lencsevégre kapnia egy magyar asztrofotósnak - olvasható az Időkép.hu oldalon.

Jelenleg a Földtől megközelítőleg 400 kilométeres távolságban kering pályáján a Nemzetközi Űrállomás (ISS - International Space Station), 7,66 km/s-os pályasebességgel. Ahhoz, hogy az állomást lencsevégre lehessen kapni, a megfelelő technikán túl kedvező időjárási feltételekre is szükség van.

Nagy Szabolcs Londonban élő magyar asztrofotós szerencséjére a felvétel tervezett idejére felszakadozott a felhőzet, és szépen tisztulni kezdett az ég.

Nem elég az elkötelezettség, a körülményeknek is tökéletesnek kell lenniük - írja oldalán Nagy Szabolcs. A megszállott fotósnak sok-sok előkészülettel,

a Hold állására és az űrállomás pályájára vonatkozó kalkulátorokkal (Calsky, Heavens Above) és a megfelelő teleszkóppal sikerült azt a pillanatot elkapnia, amikor az Űrállomás épp a Hold előtt haladt el.

Természetesen a szerencse is közrejátszott, a megfelelő pillanatra kitisztult az ég. A sikeres felvételre február 10-én, helyi idő szerint kevéssel délután háromnegyed 5 előtt került sor.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×