eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay.com

Azért hízhatunk, mert nem fázunk?

Egyes kutatók szerint azért (is) vált jellemző jelenséggé az elhízás, mert az emberek szervezete hozzászokott a szinte állandó meleghez, ami megváltoztatja az anyagcsere működését.

Irvine-ban a Kaliforniai Egyetem tanára, Wayne B. Hayes, feltalálta a jeges mellényt, amelynek napi egy órás viselése alatt szerinte körülbelül 250 kalória ég el. A feltaláló az ötletet a NASA egykori anyagkutatója, Ray Cronise munkáiból merítette, aki a hidegnek való kitettség előnyeit vizsgálja – írja a HáziPatika.hu a The Atlantic magazinra hivatkozva.

Cronise figyelmét felkeltették Michael Phelps 2008-as olimpiai győzelme idején megjelent híradások, melyek szerint az úszó naponta 12 000 kalóriát fogyasztott. Ez ötször annyi, mint egy átlagemberé, és több ezer kalóriával meghaladta azt, amennyire a legtöbb élsportolónak szüksége van. Az anyagkutató – akinek elég ismerete volt a hőátadásról, hiszen az asztronautákat kellett életben tartania az űr rettenetes hidegében – rájött, hogy az extra kalóriaégetést nem csak a sok mozgás jelenti, hanem már akkor elkezdődik, amikor Phelps a hideg vízbe merül.

Hogy elméletét igazolja, Cronise

télen bevezette a hideg tusolást, a póló nélküli sétákat, és végül hat hét alatt mintegy 13 kilót adott le.

Elkezdte mérni az anyagcseréjét a hidegnek való kitettség alatt, illetve után, és megállapította, hogy teste hatalmas mennyiségű energiát éget, a szervezete ugyanis a maghőmérséklet fenntartásához használta el a kalóriákat.

A kutató úgy véli, hozzászoktunk az állandó plusz 20 Celsius fok feletti hőmérséklethez, ami a fűtött helyiségekben akkor is így van, ha a szabadban hideg idő uralkodik. 12-18 fok körül a kalóriaégetés magasabb szintre kerül, 10 fok alatt pedig még magasabbra, de ez az emberek számára már kényelmetlen.

A "metabolikus tél" elmélete

Ray Chronise másik két kutatóval – Andrew Bremerrel a Vanderbilt Egyetemről és David Sinclairrel a Harvardról – kidolgozta a "metabolikus tél" elméletét, amely szerint az elhízás nem pusztán a mozgáshiány, sokkal inkább a "krónikus táplálkozás és a krónikus meleg" eredménye. Szerintük ugyanis

az emberi evolúció hétmillió évét két kihívás uralta: az élelmiszerhiány és a hideg.

Ezt a kettőt sikeresen megoldottuk. Mivel pedig más fajok egyedei között nem fordul elő annyiszor az elhízás és a vele kapcsolatos krónikus betegségel, talán az a problémánk, hogy soha nem jön el a tél - vetették fel.

A melegebb tájon élők könnyebben híznak?

A Cell Metabolism című folyóirat írása szrint Francesco Celi közegészségkutató megállapította, hogy amikor az emberek 24 helyett 18 fokra állítják be a hálószobájuk hőmérsékletét, szervezetük metabolikusan aktív barna zsírt termel, amely kalóriákat éget el, hogy hőt termeljen. Egy 2014-es Spanyolországban készült tanulmány szerint pedig az étrend, az életmód és más tényezők kiszűrése után kiderült, hogy nagyobb valószínűséggel híznak el az ország melegebb részein élő emberek, mint a hűvösebb tájakon élők.

Wouter van Marken Lichtenbelt, a Maastrichti Egyetem professzora pedig a „nem didergő termogenezis” súlycsökkentő hatásairól tett közzé információkat. E jelenséget a tudomány az enyhe hideg által kiváltott hőtermelő anyagcsere-jelenség néven ismeri. Munkatársaival arra jutottak, hogy

„az enyhe hidegérzés növeli a testenergetikai ráfordításokat anélkül, hogy dideregnénk, és hogy ez veszélyeztetné értékes kényelmünket”.

Ez az a jelenség, amelyet Phelps esetében is megfigyeltek.

További kísérletek

Chronise szerint nem szabad a helyes táplálkozástól elvonni a figyelmünket, pusztán arról van szó, hogy hozzászoktunk az állandó plusz 20 Celsius fok feletti hőmérséklethez.

A kutató jelenleg azt vizsgálja önmagán, hogy alacsony kalóriatartalmú diétával és hűvös környezetben fenntartja-e az egészséges testsúlyt és az alacsony testzsírarányt anélkül, hogy edzőterembe járna. Kell-e például fűtés a lakásban, vagy szükséges-e takaró az alváshoz. Szerinte ugyanis ezekhez csak a megszokások miatt ragaszkodunk, de ha túl tudunk lépni a tanult viselkedésen, alkalmazkodhatunk az egészségesebb környezeti feltételekhez.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×